Ανατροφή μίας δυνατής οικογένειας

Ο Θεός δημιούργησε τις οικογένειες ώστε να βρούμε την ευτυχία, να μάθουμε σε μία στοργική ατμόσφαιρα και να προετοιμαστούμε για την αιώνια ζωή.

Πέντε τρόποι να διατηρήσετε την οικογένειά σας επικεντρωμένη στον Θεό

Οι οικογένειες αποτελούν μεγάλο μέρος του σχεδίου του Επουράνιου Πατέρα μας για την ευτυχία μας. Η ανατροφή μίας οικογένειας προσφέρει ιδιαίτερη επιβράβευση, αλλά μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά στον σημερινό κόσμο. Τα παιδιά σας πρόκειται να πάρουν πιο δύσκολες αποφάσεις από ό,τι πήρατε εσείς νεότεροι. Ορίστε πέντε τρόποι που μπορείτε να ενδυναμώσετε και να προστατεύσετε την οικογένειά σας από τις κακές επιρροές του κόσμου.

1. Διδάξτε καλές αξίες

Το Παροιμίες 22:6 λέει: «Δίδαξε το παιδί σου στην αρχή του δρόμου του· και δεν θα απομακρυνθεί απ’ αυτόν ούτε όταν γεράσει». Είναι δική σας ευθύνη ως γονείς να διδάξετε στα παιδιά σας καλές αξίες και αρχές. Διδάξτε τα για τον Θεό και το πόσο τα αγαπά. Διδάξτε τα να είναι ειλικρινή. Διδάξτε τα τον Χρυσό Κανόνα – να φέρονται στους άλλους όπως θέλουν να τους φέρονται.

Οι σαφώς καθορισμένες αξίες συμβάλλουν στην καθοδήγηση των επιλογών ενός ατόμου. Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Διδάξτε τους να παραμείνουν σταθερά στα πρότυπα του Θεού σχετικά με το σεξ, τα ναρκωτικά, τα οικονομικά, την εκπαίδευση και άλλα. Δεν θα μπορέσετε να καλύψετε κάθε κατάσταση που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τους διδάξετε τι είναι σωστό και λάθος και να εξηγήσετε ότι κάθε επιλογή, καλή ή κακή, έχει μία συνέπεια. Καθ’ όλη τη ζωή των παιδιών σας, ακούστε προσεκτικά όταν έχουν ερωτήσεις και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι θα τα αγαπάτε πάντα, ότι κι αν συμβεί.

2. Προσευχηθείτε μαζί ως οικογένεια

Όπως λέει και η παροιμία: «Η οικογένεια που προσεύχεται μαζί, παραμένει μαζί». Ο Θεός ευλογεί τις οικογένειες που προσεύχονται μαζί με αυξημένη ειρήνη, αγάπη και αρμονία στο σπίτι. Η οικογενειακή προσευχή είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα μικρότερα παιδιά να αναπτύξουν τη συνήθεια να προσεύχονται μόνα τους. Τα πολυάσχολα προγράμματα μπορούν να κάνουν τη προσευχή ως οικογένεια δύσκολο να συντονιστεί, αλλά αξίζει τον κόπο. Προσπαθήστε να επιλέξετε μία ώρα που κανονικά είστε μαζί, όπως οι ώρες γεύματος ή αμέσως πριν πάτε για ύπνο.

Μάθετε πώς να προσεύχεστε ως οικογένεια
Συναντήστε τους ιεραποστόλους

3. Διαβάστε τον λόγο του Θεού

Καθώς διαβάζετε τις γραφές ως οικογένεια, θα προσκαλέσετε το Άγιο Πνεύμα να είναι στο σπίτι σας. Οι ιστορίες στην Αγία Γραφή και το Βιβλίο του Μόρμον διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα σχετικά με την πίστη και την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Αν και οι ιστορίες έγιναν εδώ και πολύ καιρό, εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι μπορούν να βρουν θάρρος, έμπνευση και καθοδήγηση στις γραφές.

Ο Πρεσβύτερος Τομ Πέρρυ, σύγχρονος Απόστολος, είπε: «Σας υπόσχομαι ότι η καθημερινή οικογενειακή προσευχή και μελέτη των γραφών θα χτίσει μέσα στους τοίχους του σπιτιού σας μία ασφάλεια και δέσιμο που θα εμπλουτίσει τη ζωή σας και θα προετοιμάσει την οικογένειά σας να αντιμετωπίσει τις σημερινές δυσκολίες και την αιωνιότητα που θα έλθουν» (“Back to Gospel Basics”, Ensign, Μάιος 1993, 92).

Ο Θεός θα ευλογήσει την οικογένειά σας όταν διαβάζετε τις γραφές μαζί.

4. Πηγαίνετε στην εκκλησία μαζί

Οι οικογένειες επωφελούνται τόσο από την πνευματική όσο και από την κοινωνική πλευρά της εκκλησίας. Στην εκκλησία, τα παιδιά σας θα μάθουν για τις διδασκαλίες του Ιησού και πώς να τις εφαρμόσουν στη ζωή τους. Μπορούν επίσης να κάνουν φίλους που έχουν παρόμοιες πεποιθήσεις και οι οποίοι μπορούν να έχουν καλές επιρροές, όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις και πιέσεις από συνομηλίκους. Η Εκκλησία βοηθά στην ενίσχυση των αξιών που διδάσκονται στο σπίτι όπως η ειλικρίνεια και η καλοσύνη. Είναι μία χρονική δέσμευση, αλλά ο Θεός μας ευλογεί όταν παρευρισκόμαστε.

Φέρτε την οικογένειά σας στην εκκλησία
Βρείτε μία Εκκλησία κοντά σας

5. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο μαζί

Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών αφήνουν ένα βράδυ την εβδομάδα για την οικογένειά τους. Μπορεί να τους ακούσετε να αναφέρονται για αυτό ως οικογενειακή βραδιά. Αυτές τις βραδιές, περνούν χρόνο μαζί, μαθαίνουν το Ευαγγέλιο και διασκεδάζουν. Η οικογενειακή βραδιά μπορεί να προσαρμοστεί στην ηλικία των παιδιών σας. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να απολαύσουν το τραγούδι, να παρακολουθήσουν ένα σύντομο, ανυψωτικό βίντεο ή να παίξουν σε ρόλους ιστορίες από τη Βίβλο. Τα μεγαλύτερα παιδιά ίσως προτιμούν ένα πιο επίσημο μάθημα που θα ακολουθεί μία οικογενειακή δραστηριότητα όπως ποδόσφαιρο, ταινία ή καραόκε.

Η Οικογένεια: Μία επίσημη διακήρυξη προς όλο τον κόσμο

Το 1995, η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών κυκλοφόρησε μία επίσημη δήλωση για τη σημασία της οικογένειας. Το έγγραφο σκιαγραφεί τις ευθύνες των πατέρων και των μητέρων και καταπιάνεται με βασικά θέματα όπως ο γάμος, το φύλο, η γονική ιδιότητα και το σεξ. Διαβάστε τα πιο σημαντικά σημεία παρακάτω:

Αποσπάσματα από το Η Οικογένεια: Μία επίσημη διακήρυξη προς όλο τον κόσμο

Γάμος

«Ο γάμος μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας έχει ορισθεί από τον Θεό».

Παντοτινές οικογένειες

«Το αιώνιο σχέδιο της ευδαιμονίας καθιστά δυνατή την ύπαρξη των οικογενειακών σχέσεων και μετά θάνατον».

Φύλο

«Ο Θεός έχει δώσει εντολή να χρησιμοποιούνται οι ιερές δυνάμεις της τεκνοποιίας μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που έχουν τελέσει νόμιμο γάμο ως σύζυγοι».

Γονική ιδιότητα

«Οι γονείς έχουν ιερό καθήκον να αναθρέψουν τα παιδιά τους με αγάπη και αρετή, να παράσχουν τα αναγκαία για την ικανοποίηση των σωματικών και ψυχικών τους αναγκών, και να τα διδάξουν να αγαπούν και να υπηρετούν αλλήλους».

Πιστότητα στον γάμο

«Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να γεννηθούν από γονείς, οι οποίοι έχουν νυμφευθεί, και να ανατραφούν από έναν πατέρα και μία μητέρα που τιμούν τον γαμήλιο όρκο τους εν πλήρει πίστει».

Ευθύνες γάμου

«Οι δύο σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να βοηθούν εξίσου ο ένας τον άλλο, ως γονείς».

Υπευθυνότητα στον Θεό

«Προειδοποιούμε όσους παραβαίνουν διατάξεις αφορούσες στην αγνότητα, βιαιοπραγούν επί των συζύγων ή των παιδιών τους ή δεν εκπληρώνουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, ότι κάποια ημέρα θα σταθούν ενώπιον του Θεού και θα δώσουν λόγο».

Ενδυναμώνοντας οικογένειες

«Κάνουμε έκκληση προς τους υπεύθυνους πολίτες και τους αξιωματούχους των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εφαρμογή αυτών των αρχών, οι οποίες υπάρχουν για να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν την οικογένεια ως θεμέλια μονάδα της κοινωνίας».

Κοινές Ερωτήσεις

Οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τους «μορμόνους» ή με όλο τον σεβασμό, τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον πλήρη κατάλογο.