Πώς προσευχόμαστε

Η προσευχή είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Ο Θεός είναι ο στοργικός Πατέρας μας στους Ουρανούς και θέλει να του μιλάμε.

Τέσσερα βήματα της προσευχής

Ο Θεός είναι ο στοργικός σας Πατέρας στους Ουρανούς και θέλει να του μιλάτε. Μπορείτε να Τον προσεγγίσετε όταν προσεύχεστε σε Αυτόν. Ως παιδί Του, μπορείτε να ρωτήσετε τον Επουράνιο Πατέρα σας για βοήθεια και καθοδήγηση στη ζωή σας.

Η προσευχή μπορεί να γίνει δυνατά ή μέσα στο μυαλό σας. Μπορείτε να μιλήσετε στον Θεό όπως θα μιλούσατε σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Τα λόγια σας δεν χρειάζεται να είναι εύγλωττα ή να τα έχετε απομνημονεύσει. Είναι πιο σημαντικό να ανοίξετε την καρδιά σας και να μην κρύψετε τίποτα. Πιστέψτε ότι είναι εκεί και ακούει, γιατί είναι εκεί. Πιστέψτε ότι θα σας βοηθήσει, γιατί θα το κάνει.

Η προσευχή είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που έχετε λάβει από τον στοργικό σας Επουράνιο Πατέρα.

1. Ξεκινήστε την προσευχή σας

Πριν ξεκινήσετε, βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου αισθάνεστε άνετα. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να απευθυνθείτε στον Θεό με το όνομά Του. Μπορείτε να δοκιμάσετε το «Αγαπητέ Θεέ», «Αγαπητέ Επουράνιε Πατέρα», «Πατέρα μας που είσαι στους ουρανούς» ή απλά «Θεέ».

2. Κάντε μία συζήτηση με τον Θεό

Μιλήστε από την καρδιά σας και μοιραστείτε τις ελπίδες και τις επιθυμίες σας, καθώς και τις ανησυχίες και τα προβλήματά σας. Μπορείτε να Του ζητήσετε βοήθεια, κατεύθυνση, συγχώρηση ή ίαση. Ό,τι κι είναι στο μυαλό σας, φέρτε το σε Αυτόν, αναγνωρίζοντας ότι η σοφία και η επιλογή κατάλληλου χρόνου από Εκείνον είναι καλύτερες από τις δικές σας. Μπορείτε να τον ρωτήσετε τι θέλει Αυτός για εσάς.

Μιλήστε στον Θεό για τα συναισθήματά σας για τους άλλους. Μπορείτε να προσευχηθείτε για τις ανάγκες τους ή να ζητήσετε τρόπους που μπορείτε να τους αγαπήσετε και να τους βοηθήσετε.

Εκφράστε την εκτίμησή σας στον Θεό για όλες τις ευλογίες της ζωής σας. Ακόμη και οι δοκιμασίες μπορεί να είναι ευλογίες. Αυτό μας βοηθά να νιώθουμε ταπεινοί, το οποίο κρατά την καρδιά και το μυαλό μας πιο ανοικτά στις απαντήσεις του Θεού.

3. Κλείστε την προσευχή σας

Μόλις πείτε όλα όσα θέλατε να πείτε, μπορείτε να κλείστε την προσευχή σας λέγοντας: «Στο όνομα του Ιησού Χριστού, αμήν».

Αυτό το κάνουμε επειδή ο Ιησούς μας έδωσε εντολή να προσευχόμαστε στο όνομά Του και όλα όσα κάνουμε πρέπει να γίνονται στο όνομά Του.

4. Ενεργήστε επί των ενάρετων επιθυμιών σας

Υπάρχει σοφία στο ρητό: «Προσευχήσου, σαν να εξαρτώνται όλα από τον Κύριο, και κατόπιν εργάσου σαν να εξαρτώνται όλα από εσένα». Είναι στη διαδικασία της ενέργειας που συχνά λαμβάνουμε καθοδήγηση και βοήθεια από τον Θεό.

Πότε προσευχόμαστε

Δεν υπάρχει η έννοια της υπερβολικής προσευχής. Ο Θεός θέλει να σας ακούσει όταν είστε χαρούμενοι ή λυπημένοι ή αν χρειάζεστε μόνο κάποιον για να μιλήσετε. Μπορείτε να προσεύχεστε κάθε φορά που το αισθάνεστε ή το χρειάζεστε. Στην πραγματικότητα, εάν δεν αισθάνεστε την ανάγκη να προσευχηθείτε ή αισθάνεστε ότι ο Θεός δεν θέλει να σας ακούσει, εκείνη ίσως είναι μία από τις καλύτερες στιγμές για να προσευχηθείτε.

Προσευχηθείτε μόνοι και με άλλους

Θα πρέπει να μιλάτε με τον Θεό ιδιωτικά και τακτικά. Αλλά προσευχηθείτε και με άλλους επίσης – κατά τις τελετές λατρείας, πριν από ένα γεύμα, και σε οικογενειακή προσευχή. Ένα άτομο συνήθως προσφέρει την προσευχή εκ μέρους της ομάδας, ενώ οι άλλοι ακούν με σεβασμό, σκέφτονται τα λόγια που λέγονται και δείχνουν τη συμφωνία τους λέγοντας «Αμήν» στο τέλος της προσευχής.

Προσεύχεστε όλη την ημέρα

Στον Ψαλμό 55:17, ο βασιλιάς Δαβίδ είπε ότι θα προσευχόταν το «βράδυ, το πρωί και το μεσημέρι». Συνηθισμένες ώρες για προσωπική προσευχή είναι όταν ξεκινάτε την ημέρα σας το πρωί, πριν από κάθε γεύμα και πριν πάτε για ύπνο το βράδυ. Αλλά δεν υπάρχει ποτέ λανθασμένη ώρα για να προσευχηθείτε. Ο Θεός ακούει πάντα, έτσι ώστε «αδιάκοπα να προσε[υχόμαστε]» (Προς Θεσσαλονικείς Α´ 5:17).

Προσευχηθείτε για ειδικές περιστάσεις

Υπάρχουν στιγμές που απαιτούν πρόσθετη προσευχή – όπως προσευχή για θεραπεία, για προστασία ή για επείγουσες ανάγκες. Η νηστεία (να μένουμε σκοπίμως χωρίς φαγητό ή νερό για μία χρονική περίοδο) σε συνδυασμό με την προσευχή, βοηθά να δείξετε στον Θεό την ειλικρίνειά σας και προσφέρει πνευματική δύναμη.

Θα θέλαμε να προσευχηθούμε μαζί σας
Συναντήστε τους ιεραποστόλους

Απαντήσεις στις προσευχές μας

Ο Θεός υπόσχεται ότι όταν στρεφόμαστε σε Αυτόν με προσευχή, θα μας δώσει απαντήσεις και καθοδήγηση.

Ο Θεός επικοινωνεί μαζί μας μέσω του Αγίου Πνεύματος, με τη μορφή καλών σκέψεων και ιδεών ή γαλήνιων, παρηγορητικών συναισθημάτων. Όταν νιώθουμε αυτά τα πράγματα, σημαίνει ότι ο Θεός μας ενθαρρύνει, μας δείχνει την αλήθεια και μας δίνει κατεύθυνση.

Όλοι θα αισθανθούν το Άγιο Πνεύμα με τον δικό τους τρόπο. Στη Βίβλο, συχνά περιγράφεται ως «ήχoς λεπτoύ αέρα» (βλέπε Α΄ Βασιλέων 19:11-12) που μοιάζει σχεδόν να σας ψιθυρίζει στο μυαλό σας.

Συχνά, ο Θεός απαντά στις προσευχές μας μέσω άλλων. Ο Θεός μπορεί να βάλει ανθρώπους στη ζωή μας τη σωστή στιγμή, οι οποίοι μπορεί να μας δώσουν την απάντηση ή να είναι η απάντηση που αναζητούσαμε. Μπορούμε επίσης να λάβουμε απαντήσεις σε προσευχές διαβάζοντας τι διδάσκουν οι προφήτες Του στην Αγία Γραφή και το Βιβλίο του Μόρμον. Όταν προσευχόμαστε και διαβάζουμε αυτά τα βιβλία, το Άγιο Πνεύμα μπορεί να μας δώσει εξατομικευμένες ιδέες και κατεύθυνση. Διαθέτοντας χρόνο για να μελετούμε τον λόγο Του είναι επίσης ένας τρόπος που μπορούμε να δείξουμε στον Θεό ότι πραγματικά επιθυμούμε μία απάντηση από Αυτόν.

Μάθετε τι λέει το Βιβλίο του Μόρμον σχετικά με την προσευχή
Ζητήστε ένα δωρεάν αντίτυπο

Κοινές Ερωτήσεις

Οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τους «μορμόνους» ή με όλο τον σεβασμό, τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον πλήρη κατάλογο.