Κοινές Ερωτήσεις
Χριστιανικά πιστεύω
Ναι! Ασφαλώς. Εξάλλου, το «μορμόνος» είναι απλά ένα παρωνύμιο. Είμαστε μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας του Κόσμου και μας αγαπά όλους περισσότερο από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακριβώς τα ίδια πιστεύω όπως κάθε άλλη χριστιανική εκκλησία; Όχι. Αλλά ασφαλώς θεωρούμε τους εαυτούς μας αφοσιωμένους οπαδούς του Ιησού Χριστού.
Η Αγία Τριάδα είναι ο όρος που χρησιμοποιούν πολλές χριστιανικές θρησκείες για να περιγράψουν τον Θεό Πατέρα, τον Ιησού Χριστό και το Άγιο Πνεύμα. Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών πιστεύουν πολύ σθεναρώς και στους τρεις, αλλά δεν πιστεύουμε ότι είναι όλοι το ίδιο πρόσωπο. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σε σκοπό. Σκοπός τους είναι να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αληθινή χαρά σε αυτή και στην επόμενη ζωή (στην οποία πιστεύουμε επίσης).
Ναι! Ο Ιησούς είναι το θεμέλιο της πίστης μας. Στην πραγματικότητα, προτιμούμε να αποκαλούμε την εκκλησία μας με το πλήρες όνομά της, η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.
Το Βιβλίο του Μόρμον λέει: «Και μιλάμε για το Χριστό, χαιρόμαστε με το Χριστό, κηρύττουμε για το Χριστό, προφητεύουμε για το Χριστό, και γράφουμε σύμφωνα με τις προφητείες μας, ώστε τα παιδιά μας να ξέρουν σε ποια πηγή να στραφούν για άφεση των αμαρτιών τους» (Νεφί Β´ 25:26).
Ο όρος «μορμόνος» είναι ένα παρωνύμιο που προέρχεται από ένα βιβλίο γραφών μοναδικό στην Εκκλησία μας, το οποίο αποκαλείται το Βιβλίο του Μόρμον. Δεν βρήκαμε εμείς το παρωνύμιο, αλλά πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την Εκκλησία και τα μέλη της. Στο παρελθόν, ασπαστήκαμε τον όρο και μάλιστα τον χρησιμοποιήσαμε οι ίδιοι, αλλά προσφάτως έχουμε ζητήσει από τους ανθρώπους να αποκαλούν την Εκκλησία με το πλήρες όνομά της: Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Με αυτόν τον τρόπο όλοι γνωρίζουν ότι ο Ιησούς είναι ο πυρήνας της θρησκείας και των πιστεύω μας.
Το «Άγιοι των Τελευταίων Ημερών» είναι ένας καλός τρόπος να αναφέρεστε στους φίλους σας που είναι μέλη της Εκκλησίας.
Ναι. Πάρα πολύ. Πιστεύουμε ότι είναι ο λόγος του Θεού, ένας ιερός τόμος γραφών και απαιτείται ανάγνωση για μία ευτυχισμένη ζωή. Μαζί με τη Βίβλο, βρίσκουμε έμπνευση και σε άλλα βιβλία γραφών μοναδικά για την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Αυτά τα βιβλία εργάζονται μαζί για να μας διδάξουν σημαντικές αλήθειες για τον Ιησού Χριστό.
Η Αγία Γραφή γράφτηκε από εμπνευσμένους άνδρες που αποκαλούνται προφήτες. Ο Θεός μίλησε στους προφήτες όπως ο Μωυσής και ο Ησαΐας και έγραψαν τις διδασκαλίες Του. Αυτά τα γραπτά αποτελούν την Παλαιά Διαθήκη. Η Καινή Διαθήκη είναι μία συλλογή αφηγήσεων πρώτου προσώπου από τους οπαδούς του Ιησού, όπως επίσης και επιστολές από τον Παύλο και άλλους αποστόλους. Και οι δύο αυτές διαθήκες μεταφράστηκαν αργότερα και συλλέχθηκαν στο βιβλίο που γνωρίζουμε σήμερα ως Αγία Γραφή.
Το Βιβλίο του Μόρμον
Το Βιβλίο του Μόρμον είναι ένα βιβλίο εμπνευσμένης γραφής που υπάρχει για να μας δίνει καθοδήγηση στη ζωή μας και να μας συνδέει με τον Ιησού. Από πού προήλθε το όνομα; Εκατοντάδες χρόνια πριν, ένας αρχαίος προφήτης ονόματι Μόρμον συνέλεξε ένα χρονικό του λαού του. Απεδείχθη ότι αντιμετώπισαν πολλές από τις ίδιες δυσκολίες που εμείς αντιμετωπίζουμε. Και όπως εμείς, βρήκαν δύναμη, όταν στράφηκαν στον Ιησού Χριστό. Σήμερα το Βιβλίο του Μόρμον προορίζεται να διαβάζεται μαζί με την Βίβλο ως τρόπος να αισθανόμαστε πιο κοντά στον Θεό και να καταλαβαίνουμε τη μεγάλη αγάπη Του για όλους μας.
Ορίστε μία σύντομη σύνοψη της επικής, χιλιόχρονης ιστορίας που περιέχεται στο Βιβλίο του Μόρμον:
Στην ουσία, το Βιβλίο του Μόρμον είναι μία ιστορία για μία οικογένεια. Ο Λεχί είναι ένας προφήτης στην Ιερουσαλήμ. Ο Θεός προειδοποιεί τον Λεχί σε όνειρο να πάρει την οικογένειά του και να φύγει από την Ιερουσαλήμ, γιατί σύντομα θα καταληφθεί. Διασχίζουν τον ωκεανό μέχρι την αμερικανική ήπειρο. Ο Λάμαν και ο Λεμουήλ, οι μεγαλύτεροι γιοι του Λεχί, δεν πιστεύουν ότι ο πατέρας τους είναι εμπνευσμένος από τον Θεό. Ο μικρότερος αδελφός τους, Νεφί, είναι γεμάτος πίστη. Ο Νεφί επιλέγεται από τον Θεό για να οδηγήσει την οικογένεια και να είναι ο δάσκαλός τους.
Οι άνθρωποι τελικά χωρίζονται σε δύο ομάδες: τους Νεφίτες και τους Λαμανίτες. Αυτές οι ομάδες βρίσκονται συχνά σε πόλεμο μεταξύ τους και η πίστη τους στον Ιησού δοκιμάζεται διαρκώς. Αυτή η πίστη γεμίζει τις σελίδες του Βιβλίου του Μόρμον υπό μορφή δυνατών ομιλιών, μαθημάτων ζωής και πνευματικών εμπειριών.
Αφού ο Ιησούς αναστήθηκε, εμφανίζεται στον λαό της αμερικανικής ηπείρου. Τους διδάσκει για το βάπτισμα και τη συγχώρεση. Θεραπεύει τους αρρώστους τους και ευλογεί τα παιδιά τους. Ιδρύει την Εκκλησία Του. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους της Ιερουσαλήμ, ο λαός της αμερικανικής ηπείρου ακούει τον Ιησού. Μετά την επίσκεψή Του, ζουν εν ειρήνη για εκατοντάδες χρόνια.
Με την πάροδο του χρόνου, ο λαός χάνει την πίστη του και πόλεμος ξεσπά και πάλι, ο οποίος εξαφανίζει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό.
Όπως και η Βίβλος, το Βιβλίο του Μόρμον έχει πολλούς συγγραφείς. Είναι μία συλλογή ημερολογίων και ιστοριών που πέρασαν από τον έναν συγγραφέα στον άλλον σε μία περίοδο περίπου 1.000 χρόνων. Ο πρώτος συγγραφέας είναι ο προφήτης Νεφί, ο οποίος έφυγε από την Ιερουσαλήμ με την οικογένειά του το 600 π.Χ. και ήρθε στην αμερικανική ήπειρο. Ο Νεφί έδωσε το χρονικό στον μικρότερο αδελφό του, ο οποίος το έδωσε στη συνέχεια στον γιο του. Κάθε συγγραφέας πάντοτε έδινε το αρχείο σε κάποιον που εμπιστευόταν. Ο Μόρμον ήταν ο προφήτης που συγκέντρωσε όλα τα γραπτά σε ένα βιβλίο. Έτσι, το βιβλίο ονομάζεται το Βιβλίο του Μόρμον.
Το 1823, ο Τζόζεφ Σμιθ οδηγήθηκε σε αυτά τα αρχαία χρονικά και τα μετέφρασε με τη δύναμη του Θεού.
Το Βιβλίο του Μόρμον υποστηρίζει τη Βίβλο και συχνά αποσαφηνίζει τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού. Για παράδειγμα, τα βιβλία του Μάρκου και του Λουκά στην Βίβλο αναφέρουν τις ίδιες ιστορίες για τον Ιησού, αλλά μπορείτε να μάθετε περισσότερα από την ανάγνωση των δύο οπτικών πλευρών.
Μαζί, το Βιβλίο του Μόρμον και η Βίβλος περιέχουν χιλιάδες χρόνια έμπνευσης, καθοδήγησης και διδασκαλίας. Δείχνουν ότι ο Θεός αγαπά και καθοδηγεί ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου. Μελετώντας και τα δύο βιβλία, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα ποιος είναι ο Θεός και τι θέλει για εσάς.
Τρόπος ζωής
Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών είναι όπως όλοι οι άλλοι. Στην πραγματικότητα, ίσως να εκπλαγείτε από το πόσο κανονικοί μπορούν να είναι! Η ζωή τους έχει σκαμπανεβάσματα και όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών είναι γνωστοί για το γεγονός ότι είναι ευτυχισμένοι, ειρηνικοί άνθρωποι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δυσκολίες. Όλοι σε αυτή τη ζωή έχουν μία δύσκολη μάχη, αλλά αν προσπαθείτε όσο περισσότερο μπορείτε να ζείτε το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, μπορείτε να έχετε επιπλέον δύναμη και ειρήνη για να την ξεπεράσετε.
Όσον αφορά τον τρόπο ζωής, οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών προσπαθούν να κρατούν τον Ιησού στο κέντρο της ζωής τους. Τα πιστεύω τους για τον Σωτήρα και τις διδασκαλίες Του επηρεάζουν τις καθημερινές αποφάσεις τους για το πώς μιλάνε, ντύνονται και φέρονται. Για παράδειγμα, προσπαθούν να αποφεύγουν να εργάζονται τις Κυριακές, ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται στην εκκλησία, να υπηρετούν άλλους και να περνούν χρόνο με την οικογένειά τους. Πιστά μέλη της Εκκλησίας επίσης δεν καπνίζουν ούτε πίνουν αλκοόλ ούτε παίζουν τυχερά παίγνια.
Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού επιλέγουν να μην πίνουν μπίρα, επειδή πιστεύουμε σε έναν εμπνευσμένο κώδικα υγείας που μας παροτρύνει να φροντίζουμε το σώμα μας. Τα μεγαλύτερο μέρος αυτού είναι πράγματα κοινής λογικής. Όχι ναρκωτικά και άλλες χημικές ουσίες. Όχι οινοπνευματώδη ποτά. Όχι καπνό. Αλλά εκτός αυτού, λέει επίσης όχι καφέ ή τσάι. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί, αλλά πιστεύουμε ότι οι οδηγίες προήλθαν από τον Θεό, γι’ αυτό προσπαθούμε να απόσχουμε από αυτές τις ουσίες.
Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχει πολλές πολιτιστικές παραδόσεις και έθιμα που επικεντρώνονται στην οικογένεια. Για παράδειγμα, τα μέλη της Εκκλησίας διατηρούν μία βραδιά κάθε εβδομάδα για την οικογενειακή βραδιά. Άλλες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις της Εκκλησίας όπως γεύματα και σχέδια υπηρετήσεως ή ομάδες νέων για εφήβους. Πολλές από τις παραδόσεις μας είναι κανονικές, όπως ο εορτασμός των αργιών με τις οικογένειές μας. Άλλες είναι πιο μοναδικές, όπως το να προσφέρουμε μία ιερή ευλογία για ένα νεογέννητο κατά τη διάρκεια της εκκλησίας. Ως οικογένειες, προσευχόμαστε μαζί, διαβάζουμε τις γραφές μαζί και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, νηστεύουμε μαζί για 24 ώρες.
Όχι. Οι οικογένειες των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχουν ποικιλομορφία. Έχουμε ένα συνιστώμενο μέγεθος οικογένειας; Πάλι όχι. Αυτή είναι μία βαθιά προσωπική απόφαση. Οι στοργικές οικογένειες μπορούν να είναι μεγάλες ή μικρές ή οτιδήποτε ενδιάμεσο.
Όχι. Νωρίς στην ιστορία της Εκκλησίας, ο Κύριος κατηύθυνε έναν περιορισμένο αριθμό μελών της Εκκλησίας να ασκεί πολυμερείς γάμους. Ωστόσο, αποκάλυψη ελήφθη στα τέλη του 19ου αιώνα ώστε να τερματισθεί αυτή η πρακτική. Από τότε η Εκκλησία έχει διδάξει ότι η μονογαμία είναι η πρακτική γάμου που ο Κύριος προστάζει σήμερα. Αν και μερικοί άνθρωποι σήμερα ακόμη ασκούν πολυγαμία, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.
Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών είναι ένα ασφαλές μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν για την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής μέσω του Ιησού Χριστού. Η Εκκλησία παρέχει ιερά εργαλεία, πρακτικές και διδασκαλίες που σας βοηθούν να αναπτύξετε και να καλλιεργήσετε μία σχέση με τον Θεό. Και πάνω απ’ όλα αυτά, το να είσαι μέλος της Εκκλησίας σημαίνει πως ανήκεις σε μία κοινότητα ανθρώπων που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον.
Ναι, τόσο ως οικογένειες ξεχωριστά όσο και ως Εκκλησία. Άλλωστε, αν η γέννηση και η Ανάσταση του Χριστού δεν αξίζουν εορτασμό, τι αξίζει τότε; Μερικές φορές οι άνθρωποι μας μπερδεύουν με μερικές χριστιανικές θρησκείες που δεν εορτάζουν τις αργίες, αλλά να είστε βέβαιοι ότι τις εορτάζουμε.
Συγκεντρώσεις της Εκκλησίας
Οι ώρες συγκεντρώσεως της Εκκλησίας ποικίλλουν από την εκκλησίασμα σε εκκλησίασμα. Ωστόσο, μπορείτε πάντα να υπολογίζετε στην κύρια συγκέντρωση για όλους, καθώς επίσης και σε μία ξεχωριστή τάξη που είναι χωρισμένη ανά ηλικιακές ομάδες ή οργανώσεις.
Η συγκέντρωση για όλους ονομάζεται «συγκέντρωση μεταλήψεως». Αυτή η συγκέντρωση αποτελείται από τραγούδια, προσευχές και κηρύγματα (ή «ομιλίες») που δίδονται από διαφορετικά μέλη του εκκλησιάσματος κάθε εβδομάδα. Αλλά το πιο σημαντικό μέρος της συγκέντρωσης είναι όταν παίρνουμε τη μετάληψη (ή Θεία Κοινωνία) σε ανάμνηση του Σωτήρα.
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που απορρίπτουν την ιδέα της οργανωμένης θρησκείας και προτιμούν να είναι πνευματικοί με τον δικό τους τρόπο και προσπαθούν να είναι καλοί. Αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται τόσο την οργανωμένη θρησκεία όσο και την ατομική πνευματικότητα. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών παρέχει τη δομή και την εξουσία της ιεροσύνης που είναι απαραίτητες για να εκπληρώσουν όλες τις εντολές του Θεού, συμπεριλαμβανομένων του βαπτίσματος και της μετάληψης (ή κοινωνίας). Θα πρέπει να πηγαίνετε στην εκκλησία τις Κυριακές, κάνοντας επίσης την προσπάθεια να είστε πνευματικοί και να υπηρετείτε άλλους στην διάρκεια της εβδομάδας.
Απλά προσπαθήστε να φαίνεστε όμορφοι. Είστε ευπρόσδεκτοι να έρθετε με οποιαδήποτε καλόγουστα ρούχα με τα οποία αισθάνεστε άνετα. Προς ενημέρωση, οι περισσότεροι άνδρες φορούν κοστούμια ή πουκάμισα κλεισμένα μέχρι επάνω με γραβάτα και οι γυναίκες συνήθως φορούν φορέματα ή φούστες. Τα παιδιά συνήθως ντύνονται επίσης καλά.
Ελπίζουμε πως όχι. Πολλά μέλη μας έρχονται στην Εκκλησία μόνοι τους κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, αν θέλετε κάποιος να παρευρίσκεται μαζί σας την πρώτη φορά, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τους τοπικούς ιεραποστόλους, οι οποίοι θα σας βρουν έναν φίλο να καθίσετε μαζί του. Είναι πάντοτε δύσκολο να είσαι καινούργιος –σε οποιαδήποτε περίσταση– αλλά γρήγορα θα γνωρίσετε τα άλλα μέλη του εκκλησιάσματός σας και θα αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.
Ναι! Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε μαζί μας στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες, στις κοινωνικές εξόδους, στα προγράμματα υπηρέτησης και στις συγκεντρώσεις της εκκλησίας. Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε και θα εκτιμούσαμε τη συμμετοχή σας στην κοινότητα.
Όχι. Δεν απαιτείται από τους επισκέπτες να συμμετάσχουν. Όταν το ψωμί και το νερό της μεταλήψεως (παρόμοιο με την κοινωνία) διανέμονται στο εκκλησίασμα, μπορείτε απλά να περάσετε τον δίσκο στο επόμενο άτομο. Εκτός από αυτό, μπορείτε να απολαύσετε την συγκέντρωση. Σε μία τάξη Σχολείου Κυριακής, ο δάσκαλος συχνά ζητά από εθελοντές να διαβάσουν από τις γραφές. Αν προτιμάτε να μην συμμετάσχετε, απλώς μην σηκώσετε το χέρι σας.
Αυτό πιθανώς να εξαρτάται από το μέγεθος του εκκλησιάσματος που επισκέπτεστε. Ορισμένα εκκλησιάσματα είναι τόσο μεγάλα, που τα τακτικά μέλη μπορεί να συνειδητοποιήσουν ή όχι ότι είστε επισκέπτης. Άλλα είναι τόσο μικρά, που τα μέλη όλα γνωρίζονται και σαφώς θα αναγνωρίσουν και θα καλωσορίσουν έναν νεοφερμένο. Ούτως ή άλλως, μην διστάσετε να συστηθείτε ή να κάνετε ερωτήσεις. Όλοι θα χαρούν που είστε εκεί.
Μπορούν και το κάνουν. Κηρύττουν από τον άμβωνα, υπηρετούν ως ιεραπόστολοι, ηγέτιδες, σύμβουλοι και δασκάλες μαζί με πολλές άλλες ευθύνες.
Όχι. Δεν επιδιώκουμε δωρεές ούτε βγάζουμε δίσκο.
Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών οργανώθηκε επισήμως στη Φαγιέτ της Νέας Υόρκης το 1830. Ο πρώτος Πρόεδρος της Εκκλησίας ήταν ο Τζόζεφ Σμιθ. Είχε ένα όραμα από τον Ιησού Χριστό και τον Θεό Πατέρα και κλήθηκε ως προφήτης για να αποκαταστήσει την Εκκλησία του Ιησού Χριστού. Έλαβε την ιεροσύνη του Θεού, μετέφρασε το Βιβλίο του Μόρμον και έστειλε ιεραπόστολους για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και στο εξωτερικό.
Τα κεντρικά της Εκκλησίας μεταφέρθηκαν στο Οχάιο, στο Μιζούρι και στο Ιλλινόι για να ξεφύγουν από την καταδίωξη και να βρουν ένα μέρος για να συγκεντρώνονται τα μέλη της. Λόγω υποψιών και τοπικών πολιτικών συγκρούσεων, ο προφήτης Τζόζεφ Σμιθ φυλακίσθηκε παράνομα το 1844 και σκοτώθηκε από έναν όχλο.
Ο Μπρίγκαμ Γιανγκ έγινε ο επόμενος πρόεδρος της Εκκλησίας. Οδήγησε τους Αγίους στις πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών σε καλυμμένες άμαξες προς τα Βραχώδη Όρη της Γιούτας. Από τότε, η εκκλησία έχει αυξηθεί πολύ σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 16 εκατομμύρια μέλη που έχουν εξαπλωθεί σε 170 χώρες παγκοσμίως.
Η ζωή του Ιησού Χριστού
Ανάσταση σημαίνει η επανένωση του πνεύματος και του σώματος μετά τον θάνατο, δίχως να χωριστούν ξανά. Ο Ιησούς ηγέρθη από τους νεκρούς ή αναστήθηκε τρεις ημέρες μετά τη Σταύρωσή Του. Ζει ακόμα σήμερα και θα αναστηθούμε κι εμείς και θα μπορούμε να ζήσουμε ξανά με τον Θεό.
Κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι η Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού, αλλά γνωρίζουμε ότι θα έρθει ξανά. Άγγελοι διακήρυξαν στους Αποστόλους του Ιησού: «Αυτός ο Ιησούς, που αναλήφθηκε από σας στον ουρανό, θα ’ρθει έτσι, με τον ίδιο τρόπο που τον είδατε να πορεύεται στον ουρανό» (Πράξεις 1:11). Η Βίβλος και το Βιβλίο του Μόρμον μιλούν για σημεία που θα προηγηθούν της Δευτέρας Παρουσίας όπως πόλεμοι, λιμοί και το κήρυγμα του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού σε όλα τα έθνη.
Στη Βίβλο, ο Ιησούς αναφέρεται με σχεδόν 200 διαφορετικά ονόματα, τίτλους και περιγραφές. Πολλοί από αυτούς τους τίτλους αποδίδουν εξαιρετικά το μεγαλείο και την αποστολή Του.
-
Χριστός
-
Σωτήρας
-
Λυτρωτής
-
Υιός του Θεού
-
Ιεχωβά
-
Αμνός του Θεού
-
Άρτος της ζωής
-
Σύμβουλος
-
Εμμανουήλ
-
Φως του κόσμου
-
Κύριος
-
Δάσκαλος
-
Μεσολαβητής
-
Ζωντανό νερό
-
Άρχοντας Ειρήνης
-
Συνήγορος
-
Μεσσίας
-
Άγιος του Ισραήλ
-
Μονογενής
-
Καλός Ποιμένα
Η φύση του Θεού
Είμαστε όλοι παιδιά του Επουράνιου Πατέρα μας και, ως ευγενικός και στοργικός Πατέρας, σας γνωρίζει. Σας ξέρει – τις δυσκολίες σας, τους θριάμβους σας, τα δυνατά σημεία σας και τις απίστευτες δυνατότητές σας. Και γνωρίζοντας όλα αυτά, σας αγαπά. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για Εκείνον απ’ ό,τι η ευτυχία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει να Τον γνωρίσετε.
Αν ψάχνετε για αναμφισβήτητη, επιστημονική απόδειξη ότι ο Θεός υπάρχει, προτείνουμε μία διαφορετική προσέγγιση. Ο καθένας από εμάς μπορεί να λάβει τη γνώση ότι ο Θεός υπάρχει, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει μέσα από μία βαθιά προσωπική διαδικασία επιζήτησής Του μέσα από μελέτη, υπηρέτηση, προσευχή και θεϊκή έμπνευση. Όταν έχουμε αυτή τη γνώση, μπορούμε να δούμε την απόδειξη του Θεού όπου κι αν κοιτάμε – στη φύση, στην πορεία της καθημερινής μας ζωής και στις απαντήσεις στις προσευχές μας.
Στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, ίσως κανένας τίτλος για τον Θεό δεν είναι πιο σημαντικός από το Επουράνιος Πατέρας. Αυτό είναι επειδή πιστεύουμε ότι κάθε άτομο έχει ένα πνεύμα και ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας αυτών των πνευμάτων. Είμαστε κυριολεκτικά παιδιά Του και θέλει να έχει μία σχέση μαζί μας. Άλλα ονόματα για τον Θεό (που προέρχονται από την Εβραϊκή γλώσσα) βρίσκονται επίσης στη Βίβλο –όπως Ελοχίμ, Γιαχβέ και Αββά– που είναι o τρόπος που ο Ιησούς Χριστός απευθύνθηκε στον Θεό, όταν προσευχήθηκε στον Κήπο της Γεθσημανή. Και τι σημαίνει Αββά; Πατέρας.
Προσευχή
Η Βίβλος μας παροτρύνει να προσευχόμαστε, παρέχοντας πολλά παραδείγματα και συμβουλές για το πώς να το κάνουμε:
Κατά Μάρκον 11:24
«Γι’ αυτό, σας λέω: Όλα όσα ζητάτε, καθώς προσεύχεστε, να πιστεύετε ότι τα παίρνετε, και θα γίνει σε σας».
Προς Κολοσσαείς 4:2
«Nα επιμένετε στην προσευχή, αγρυπνώντας σ’ αυτή με ευχαριστία».
Ιακώβου 5:16
«Eξομολογείστε ο ένας στον άλλον τα πταίσματά σας, και προσεύχεστε ο ένας για τον άλλον για να γιατρευτείτε. Πολύ ισχύει η δέηση του δικαίου που γίνεται ένθερμα».
Ιωάννη Α´ 5:14
«Kαι αυτή είναι η παρρησία που έχουμε προς αυτόν, ότι: Aν ζητάμε κάτι σύμφωνα με το θέλημά του, μας εισακούει».
Όταν ο Ιησούς Χριστός παρότρυνε τους μαθητές Του να προσεύχονται, έκανε μία προσευχή ως υπόδειγμα για αυτούς. Αυτή έχει γίνει γνωστή ως Κυριακή Προσευχή και μπορούμε να προσευχόμαστε χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο. Ξεκινάμε απευθυνόμενοι στον Θεό και δείχνοντας ευγνωμοσύνη, κατόπιν ζητώντας τα πράγματα που χρειαζόμαστε, πριν κλείσουμε την προσευχή μας με το «αμήν». Μπορείτε να βρείτε μία περιγραφή της τόσο στο Κατά Ματθαίον 6:9-13 όσο και στο Κατά Λουκάν 11:1-4.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσευχής. Μπορούμε να προσευχόμαστε ιδιωτικά ή ως οικογένεια. Μπορούμε να κάνουμε προσευχές κατά το γεύμα, πριν από τον ύπνο, πρώτο πράγμα το πρωί ή οποιαδήποτε στιγμή, πραγματικά. Το σημαντικό είναι να αφιερώνουμε χρόνο για να προσφέρουμε με ειλικρίνεια την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό και να Του ζητούμε βοήθεια.
Εκτός από την προσευχή, ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να επικεντρώσουμε το μυαλό μας στον Θεό και να μας βοηθήσει να νιώσουμε το Πνεύμα. Κατ’ αυτήν την έννοια, ο διαλογισμός είναι μία μορφή προσευχής.
Ναοί και γάμοι
Εξαρτάται. Οι ναοί είναι ανοικτοί μόνο για μέλη της Εκκλησίας που έχουν εργασθεί για να προετοιμαστούν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εμπειρία τους στον ναό. Αλλά όταν οικοδομούνται αρχικά οι ναοί και σε άλλες ξεχωριστές στιγμές, γίνονται θυρανοίξια για το κοινό, ώστε να μπορούν να κάνουν μία περιήγηση στο εσωτερικό. Επίσης, πολλοί ναοί έχουν κέντρα επισκεπτών και περιβάλλοντα χώρο που είναι ανοικτά σε όλους.
Για τους Αγίους των Τελευταίων Ημερών, ένας ναός είναι διαφορετικός από άλλα κτήρια της εκκλησίας. Είναι ένας τόπος όπου μέλη της Εκκλησίας πηγαίνουν για να δώσουν υποσχέσεις με τον Θεό. Αυτό συμπεριλαμβάνει υποσχέσεις να τηρούν τις εντολές, να είναι καλοί σύζυγοι και να βοηθούν στην φροντίδα ο ένας του άλλου μοιραζόμενοι ό,τι έχουν. Επίσης, επειδή πιστεύουμε ότι οι οικογένειες είναι παντοτινές, μέγα μέρος από το έργο που γίνεται εντός του ναού είναι να κάνει τους οικογενειακούς δεσμούς ακόμη πιο ισχυρούς. Οι γάμοι τελούνται για να διαρκέσουν για πάντα – όχι μόνον «έως ότου σας χωρίσει ο θάνατος». Οι γονείς και τα παιδιά γίνονται αιώνιες οικογένειες. Θυμόμαστε τους προγόνους μας. Οι ναοί είναι πολυάσχολοι τόποι!
Οι οικογένειες είναι κεντρικές στο σχέδιο του Θεού για την ευτυχία μας και ο γάμος προορίζεται να διαρκέσει πέρα από το «μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος». Στην τελετή γάμου στον ναό, ο άντρας και η γυναίκα ενώνονται για πάντα. Αυτή η τελετή γάμου ονομάζεται αποκαλείται «επισφράγιση» στον ναό, επειδή το ζευγάρι ενώνεται μαζί για αυτή τη ζωή και για την αιωνιότητα. Η νύφη και ο γαμπρός υπόσχονται να τιμούν και να αγαπούν ο ένας τον άλλον απόλυτα και δεσμεύονται να ακολουθούν τις διδασκαλίες και το παράδειγμα του Ιησού. Αν τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις, με τη σειρά τους λαμβάνουν την υπόσχεση ότι ο γάμος τους και η οικογένειά τους θα αντέξουν στην επόμενη ζωή.
Στους ναούς της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, ο άνδρας και η γυναίκα ενώνονται παντοτινά. Αυτή η τελετή γάμου ονομάζεται «επισφράγιση» στον ναό, επειδή το ζευγάρι ενώνεται μαζί για αυτή τη ζωή και για την αιωνιότητα. Μετά από αυτή την τελετή, ωστόσο, οι γάμοι συχνά εορτάζονται παραδοσιακά, με μία δεξίωση για φαγητό, χορό και συνάθροιση για να εορτάσουν την αγάπη.
Ειδικά και μοναδικά θρησκευτικά ενδύματα είναι κάτι το κοινό σε πολλές θρησκείες. Τα θρησκευτικά ενδύματα εξυπηρετούν ποικίλους σκοπούς. Τα εσώρουχα των μορμόνων, που πιο καταλλήλως ονομάζονται ενδύματα ναού, αποτελούνται από δύο κομμάτια, παρόμοια με τα εσώρουχα, το επάνω και το κάτω μέρος. Φοριούνται κάτω από τα ρούχα από ενήλικα μέλη της Εκκλησίας. Εξυπηρετούν ως υπενθύμιση προς αυτά των υποσχέσεων που έγιναν προς τον Θεό. Θεωρούνται ιερά για τα μέλη που τα φορούν.
Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών μπορούν να παντρευτούν όποιον θέλουν. Ωστόσο, οι ιεροί γάμοι των ναών διαφυλάσσονται μόνον για δύο άξια μέλη της Εκκλησίας για να συμμετάσχουν στην τελετή γάμου που συμβαίνει στον ναό.
Ζωή μετά θάνατον
Για εμάς, παράδεισος είναι να ζούμε με την παρουσία του Θεού και του Ιησού για πάντα. Οι γραφές μάς δίνουν κάποια εικόνα για το πώς θα είναι. Ο Ιησούς δήλωσε: «Στο σπίτι τού Πατέρα μου υπάρχουν πολλά οικήματα» (Κατά Ιωάννην 14:2). Μία από τις μεγαλύτερες χαρές των ουρανών είναι ότι αν είμαστε ενάρετοι, μπορούμε να ζήσουμε με τις οικογένειές μας για πάντα και να γίνουμε «κληρονόμοι μεν του Θεού, συγκληρονόμοι δε του Xριστού» (Προς Ρωμαίους 8:17). Φυσικά, δεν γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια πώς είναι ο παράδεισος, αλλά τελικά πιστεύουμε ότι είναι ένας τόπος «ατελείωτης ευδαιμονίας» (Μωσία 2:41), το οποίο ακούγεται πολύ ωραίο.
Έχουμε μία διαφορετική άποψη της κόλασης από τις εικόνες της λάβας, της φωτιάς και των καζανιών που απεικονίζονται σε ταινίες. Το πνεύμα εκείνων που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τον Θεό στη ζωή θα πάει σε μία προσωρινή κόλαση όταν πεθάνουν. Στην περίπτωση αυτή, «κόλαση» αποκαλείται περισσότερο μία νοητική κατάσταση παρά ένα πραγματικό μέρος. Ο πόνος θα έρθει από τη λύπη και την οδύνη – κι όχι από τη φωτιά και το θειάφι.
Αλλά ο Θεός και ο Ιησούς είναι απείρως δίκαιοι και ελεήμονες. Πιστεύουμε ότι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ιησού και να Τον δεχτούν στη ζωή, θα έχουν αυτή την ευκαιρία αφού πεθάνουν. Θα διδαχθούν το Ευαγγέλιό Του και αν στραφούν προς τον Θεό, θα έχουν μία θέση στους ουρανούς μετά την Τελική Κρίση.
Η Τελική Κρίση θα συμβεί όταν ο Ιησούς επιστρέψει στη γη και αναστηθούμε. Με βάση τις πράξεις και τις επιθυμίες της καρδιάς μας, θα βιώσουμε διαφορετικές «βαθμίδες δόξας» όπως αυτή περιγράφηκε στην Προς Κορινθίους Α´ 15:41-42: «Άλλη είναι η δόξα τού ήλιου, και άλλη η δόξα τού φεγγαριού, και άλλη η δόξα των αστεριών· επειδή, αστέρι από αστέρι διαφέρει σε δόξα. Έτσι και η ανάσταση των νεκρών». Λόγω της τέλειας αγάπης και κατανόησης του Σωτήρος, όλοι θα έχουν ακόμα μία καλύτερη ζωή από ό,τι είχαν στη γη, αλλά μόνον εκείνοι που ακολούθησαν τον Θεό θα μπορέσουν να ζήσουν άμεσα στην παρουσία Του.
Όταν οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών παντρεύονται, καταλαβαίνουν ότι ο γάμος προορίζεται να διαρκέσει για πάντα. Οι τελετές γάμου στους ναούς περιέχουν τις λέξεις «για τον παρόντα καιρό και όλη την αιωνιότητα», όχι «μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος». Αλλά δεν είναι οι λέξεις που καθιστούν δυνατό τον αιώνιο γάμο, είναι η δύναμη του Θεού. Τα παιδιά που γεννιούνται σε ζευγάρια που έχουν παντρευτεί στον ναό είναι αυτόματα «επισφραγισμένα» στους γονείς τους. Οι οικογένειες που προσχωρούν στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών αργότερα στη ζωή μπορούν επίσης να πάνε στον ναό για να επισφραγισθούν μαζί.
Υπερνικώντας τις δυσκολίες
Είναι εντάξει να είστε λυπημένοι. Μπορείτε να είστε λυπημένοι και ακόμα να έχετε πίστη ότι ο Θεός σας αγαπά και ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στο τέλος.
Μη φοβάστε να μιλήσετε σε κάποιον για τα συναισθήματά σας, όπως σε έναν σύμβουλο, ένα μέλος της οικογένειας, έναν έμπιστο φίλο ή έναν θρησκευτικό ηγέτη. Αφήστε τους να σας παρηγορήσουν, ακόμα κι αν δεν μπορούν να καταλάβουν πλήρως τι περνάτε.
Μπορείτε επίσης να βρείτε ειρήνη στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Ο Θεός είναι εκεί, έχει επίγνωση και φροντίζει για εσάς. Ο Ιησούς πήρε επάνω Του όλα τα βάσανα, έτσι ώστε να ξέρει πώς να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα δικά σας. Μπορείτε να βρεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και πάλι, μετά τον θάνατο. Αυτές οι διδασκαλίες δεν αφαιρούν τον πόνο, αλλά μπορούν να δώσουν ελπίδα και κατανόηση.
«Kαι ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον· ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πλέον· επειδή, τα πρώτα παρήλθαν» (Αποκάλυψη 21:4).
Η ευτυχία είναι επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε ευτυχισμένοι ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Θεός μας αγαπά και ότι «όλα συνεργούν προς το αγαθό» (Προς Ρωμαίους 8:28). Είμαστε εδώ για να προοδεύσουμε μέσα από δοκιμασίες, αλλά είμαστε επίσης εδώ για να βρούμε την ευτυχία κατά μήκος της οδού. Μπορούμε να επιλέξουμε την ευτυχία όταν δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, όταν είμαστε ευγνώμονες για τα πράγματα που έχουμε, όταν περιβαλλόμαστε από θετικούς ανθρώπους, όταν υπηρετούμε άλλους και όταν αναγνωρίζουμε το χέρι του Θεού στη ζωή μας. Το Βιβλίο του Μόρμον μας λέει ότι «οι άνθρωποι υπάρχουν για να μπορέσουν να έχουν αγαλλίαση» (Νεφί Β΄ 2:25).
Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση. Όλα ξεκινούν από τα μικρά πράγματα. Το πρώτο πράγμα είναι να επιθυμείτε να αλλάξετε και να ελπίζετε ότι αυτό είναι δυνατό. Μπορείτε να το κάνετε με τη βοήθεια του Θεού. Το Βιβλίο του Μόρμον μας λέει ότι «με μικρά και απλά πράγματα πραγματοποιούνται σπουδαία πράγματα» (Άλμα 37:6).
Επιλέξτε μερικά μικρά πράγματα, στα οποία μπορείτε να εργαστείτε. Αυτά θα μπορούσαν να είναι πνευματικοί στόχοι όπως η προσευχή, η ανάγνωση των γραφών ή να πηγαίνετε στην Εκκλησία. Θα μπορούσατε επίσης να θέσετε στόχους για να ξεπεράσετε κακές συνήθειες ή αμαρτίες. Ο Ιησούς πλήρωσε το τίμημα για όλα τα λάθη, τις αμαρτίες και τις θλίψεις μας, επειδή κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος. Αν δεν ξέρετε τι πρέπει να αλλάξετε, δοκιμάστε να ρωτήσετε τον Θεό. Θα μπορούσατε επίσης να συναντηθείτε με ιεραποστόλους οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για αυτό που θέλει ο Θεός για εσάς.
Βάπτισμα
Ναι. Ο Ιησούς κατέστησε σαφές στο Κατά Ιωάννην 3 ότι η γέννηση από το νερό και το πνεύμα ήταν απαραίτητη για να εισέλθουμε στη βασιλεία των Ουρανών.
Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν το σωστό από το λάθος όταν βαπτίζονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μέλη της Εκκλησίας δεν τελούν νηπιοβαπτισμό. Αντ’ αυτού, τα παιδιά βαπτίζονται από την ηλικία των οκτώ ετών.
Εάν το βάπτισμα πραγματοποιήθηκε χωρίς την κατάλληλη εξουσία ή με τρόπο που δεν ήταν σύμφωνος με τον τρόπο βαπτίσματος του Σωτήρος, τότε θα χρειαστεί να γίνει ξανά. Το βάπτισμα αποτελεί προαπαιτούμενο για να είμαστε μέλη στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.
Ο Θεός έχει παράσχει έναν τρόπο για όλους ώστε να λάβουν όλες τις ευλογίες Του – ακόμη και μετά τον θάνατο. Οι βαπτίσεις και άλλες ουσιώδεις διατάξεις μπορούν να τελούνται εκ μέρους εκείνων που έχουν πεθάνει χωρίς αυτή την ευκαιρία. Ο Απόστολος Παύλος μίλησε για τη βάπτιση για τους νεκρούς στην Βίβλο (βλέπε Προς Κορινθίους Α΄ 15:29) και τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων συνεχίζουν αυτή την ίδια πρακτική στους ναούς σήμερα.
Ορίστε πώς γίνεται: Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών μελετούν την οικογενειακή ιστορία τους για να ανακαλύπτουν ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει χωρίς να βαπτισθούν. Τα μέλη μετά βαπτίζονται για λογαριασμό αυτών των προγόνων στον ναό. Αυτή η υπηρέτηση για άλλους προσφέρεται με αγάπη – και επειδή η ζωή συνεχίζεται μετά τον θάνατο, όσοι έχουν πεθάνει γνωρίζουν τις διατάξεις και μπορούν να επιλέξουν είτε να τις αποδεχθούν είτε όχι.
Μετά το βάπτισμα ενός ατόμου, εκείνοι με τη σωστή εξουσία της ιεροσύνης τοποθετούν τα χέρια τους στο κεφάλι του βαπτισμένου για να τον «επικυρώσουν» ως μέλος της Εκκλησίας και να του δώσουν τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος.
Ο Ιησούς δίδαξε ότι το βάπτισμα απαιτείται για να εισέλθουμε στη βασιλεία των ουρανών. Αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους που πέθαναν χωρίς να βαπτισθούν ή χωρίς καν να μάθουν για τον Ιησού; Πώς μπορούν κι αυτοί να σωθούν;
Ευτυχώς, ο Θεός είναι στοργικός και έχει παράσχει έναν τρόπο ώστε όλοι να λάβουν όλες τις ευλογίες Του – ακόμα και μετά τον θάνατο. Στον ναό, βαπτίσματα και άλλες βασικές διατάξεις τελούνται για λογαριασμό αυτών που έχουν πεθάνει χωρίς την ευκαιρία αυτή. Ο Απόστολος Παύλος μίλησε για το βάπτισμα για τους νεκρούς στη Βίβλο (Προς Κορινθίους Α´ 15:29) και τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών συνεχίζουν την ίδια πρακτική στους ναούς σήμερα.
Αυτός είναι ο τρόπος: Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών μελετούν την οικογενειακή ιστορία για να ανακαλύψουν ονόματα ανθρώπων που πέθαναν χωρίς να βαπτισθούν. Στη συνέχεια βαπτίζονται για λογαριασμό αυτών των προγόνων στον ναό. Αυτή η υπηρέτηση για άλλους προσφέρεται με αγάπη και επειδή η ζωή συνεχίζεται μετά τον θάνατο, όσοι έχουν πεθάνει γνωρίζουν τις διατάξεις και μπορούν να επιλέξουν αν θα τις δεχτούν ή όχι.
Ιεραποστολικό έργο
Κάθε μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχει καθήκον να διαδώσει το Ευαγγέλιο. Ωστόσο, είναι πάντα επιλογή για κάποιον να υπηρετήσει μία ιεραποστολή πλήρους απασχόλησης. Οι νέοι παροτρύνονται ιδιαίτερα να υπηρετήσουν μία ιεραποστολή, επειδή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μάθηση, υπηρέτηση και ανάπτυξη.
Όχι. Στην πραγματικότητα, πολλοί ιεραπόστολοι πληρώνουν τις ιεραποστολές τους. Συχνά, αποταμιεύουν για χρόνια πριν. Μερικές φορές οι οικογένειες κάνουν οικονομικές θυσίες για να βοηθήσουν να στείλουν έναν ιεραπόστολο.
Όχι. Στην πραγματικότητα, το «Πρεσβύτερος» δεν είναι όνομα, αλλά ένας τίτλος για τους άρρενες ιεραποστόλους. Οι γυναίκες ιεραπόστολοι ομοίως αποκαλούνται ως «Αδελφή», ακολουθούμενο από το επώνυμό τους. Ο «Πρεσβύτερος» και η «Αδελφή» είναι τίτλοι σεβασμού και τιμής.
Όχι. Εμπνευσμένοι ηγέτες της Εκκλησίας αναθέτουν τον κάθε ιεραπόστολο σε μία συγκεκριμένη περιοχή, εκεί όπου θα υπηρετήσουν. Κάποιοι θα παραμείνουν στην πατρίδα τους και κάποιοι θα πάνε στο εξωτερικό, αλλά όλοι οι ιεραπόστολοι υπηρετούν γνωρίζοντας ότι η κλήση τελικά προέρχεται από τον Θεό.
Ανάλογα με την ημέρα, μπορείτε να βρείτε ιεραπόστολους που κάνουν επισκέψεις σε άλλους, προσφέρουν εθελοντική εργασία στην κοινότητα, διδάσκουν για τον Θεό και πολλά άλλα. Ποτέ δεν είναι πολύ απασχολημένοι για να σας βοηθήσουν.
Η εργασία σε ζεύγη βοηθά στη διατήρηση των ιεραποστόλων ασφαλείς. Έχει επίσης σχεδιαστεί με τον τρόπο που ο Ιησούς έδωσε οδηγίες: «ΚΑΙ αφού προσκάλεσε τους δώδεκα, άρχισε να τους στέλνει δύο-δύο» (Κατά Μάρκον 6:7).
Υπάρχουν περισσότεροι από 65.000 πλήρους απασχόλησης ιεραπόστολοι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών σε όλο τον κόσμο. Πιθανόν να υπάρχουν ιεραπόστολοι στην περιοχή σας.
Το πρώτο βήμα είναι να συναντήσετε τους ιεραποστόλους. Θα σας διδάξουν τις βασικά πιστεύω και πρακτικές της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Μπορούν επίσης να απαντήσουν σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Εκκλησία και να σας ενημερώσουν τι αναμένεται από τα μέλη της.
Θα πρέπει επίσης να αρχίσετε να παρευρίσκεστε σε συγκεντρώσεις εκκλησιασμού. Θα βρείτε τη χαρά του να ανήκετε σε μία κοινότητα ανθρώπων που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και προσπαθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιησού Χριστού.
Μόλις είστε έτοιμοι να προσχωρήσετε στην Εκκλησία, μπορείτε να επιλέξετε να βαπτιστείτε και να γίνετε επίσημο μέλος. Μπορείτε να βαπτιστείτε είτε από ιεραποστόλους είτε από κάποιον που γνωρίσατε στην εκκλησία.