4 πράγματα που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το Βιβλίο του Μόρμον

Το Βιβλίο του Μόρμον είναι ένα αρχαίο χρονικό που διδάσκει για τον Ιησού. Οι άνδρες, οι γυναίκες και οι οικογένειες στο Βιβλίο του Μόρμον αγωνίστηκαν με τις δυσκολίες της ζωής όπως και εμείς. Μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας στις ιστορίες τους και μπορούμε να εμπνευστούμε να είμαστε καλύτεροι και να βοηθήσουμε τους άλλους όπως έκανε ο Ιησούς. Ορίστε τέσσερα πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε για αυτό το ιερό βιβλίο:

1. Το Βιβλίο του Μόρμον, όπως και η Βίβλος, είναι ο λόγος του Θεού

Ακριβώς όπως ο Θεός μίλησε στον Μωυσή και στον Νώε στη Βίβλο, έδωσε επίσης οδηγίες στους προφήτες Του στην αρχαία αμερικανική ήπειρο να τηρούν ένα αρχείο των διδασκαλιών και των νόμων Του. Όσα έγραψαν συγκεντρώθηκαν τελικά σε ένα βιβλίο από έναν προφήτη ονόματι Μόρμον. Τα λόγια του Βιβλίου του Μόρμον επιβεβαιώνουν τη ζωή του Ιησού, τη διακονία και τις πράξεις Του που μας σώζουν από την αμαρτία και υπερνικούν τον θάνατο. Στην πραγματικότητα, το καλύτερο σημείο του Βιβλίου του Μόρμον είναι όταν ο Ιησούς επισκέφθηκε τον λαό της αρχαίας αμερικανικής ηπείρου.

Στη Βίβλο ο Απόστολος Παύλος δίδαξε: «Με το στόμα δύο ή τριών μαρτύρων θα βεβαιώνεται κάθε λόγος» (Προς Κορινθίους Β´ 13:1). Όταν ο Θεός διδάσκει μία σημαντική αρχή, στέλνει μία άλλη πηγή για να την επιβεβαιώσει. Το Βιβλίο του Μόρμον και η Βίβλος μαρτυρούν το ένα για το άλλο. Όπως πολλοί άνθρωποι σήμερα περιπλανιούνται μακριά από τον Θεό και τη θρησκεία, το γεγονός ότι έχουμε περισσότερους από έναν μάρτυρες των λόγων του Θεού μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε στο μονοπάτι (βλέπε Νεφί Β΄ 29:7-8).

Βρείτε μόνοι σας εάν το Βιβλίο του Μόρμον είναι αληθινό

2. Μπορεί να προσθέσει ειρήνη και νόημα στη ζωή σας

Το Βιβλίο του Μόρμον είναι ένας οδηγός για το πώς να ζήσουμε μία ζωή γεμάτη ειρήνη και ευτυχία.

Ένας απόστολος της σύγχρονης εποχής, ο Πρόεδρος Μάριον Ρόμνυ, υποσχέθηκε ότι όταν διαβάζουμε το Βιβλίο του Μόρμον «το πνεύμα αυτού του σπουδαίου βιβλίου θα διαπεράσει το σπίτι μας και όσους κατοικούν εκεί. Το πνεύμα της ευλαβείας θα αυξηθεί, ο αλληλοσεβασμός και η έγνοια του ενός για τον άλλον θα μεγαλώσει. Το πνεύμα της φιλονικίας θα εξαλειφθεί. Οι γονείς θα συμβουλεύουν τα παιδιά τους με μεγαλύτερη αγάπη και σοφία. Τα παιδιά θα ανταποκρίνονται και θα είναι πιο υπάκουα στις συμβουλές των γονέων τους. Η χρηστότητα θα αυξηθεί. Η πίστη, η ελπίδα και η χριστιανική αγάπη –η αγνή αγάπη του Χριστού– θα υπάρχουν εν αφθονία στο σπιτικό και τη ζωή μας, φέροντας ως αποτέλεσμα ειρήνη, χαρά και ευτυχία» (“The Book of Mormon”, Ensign, Μάιος 1980, 67).

3. Εκατομμύρια άνθρωποι διαβάζουν το Βιβλίο του Μόρμον

Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχουν διαβάσει το Βιβλίο του Μόρμον στη δική τους γλώσσα. Ρώτησαν σε προσευχή αν ήταν ο λόγος του Θεού. Έλαβαν την απάντηση: «Ναι!» Το Βιβλίο του Μόρμον υπόσχεται ότι αν ρωτήσετε τον Θεό αν είναι αληθινό, θα σας πει. Αυτό φέρνει μία άλλη ερώτηση: Αν λαμβάνατε αυτή την απάντηση από τον Θεό, θα την ακολουθούσατε;

4. Μπορούμε να παραδώσουμε ένα δωρεάν Βιβλίο του Μόρμον κατευθείαν στην πόρτα σας

Εάν θέλετε ένα Βιβλίο του Μόρμον, μπορείτε να έχετε ένα χωρίς κόστος. Τοπικοί εκπρόσωποι θα παραδώσουν προσωπικά το βιβλίο σας, όπου κι αν ζείτε. Θα ήταν χαρούμενοι να σας δείξουν μερικές από τις αγαπημένες τους ιστορίες.

Θα θέλαμε πολύ να διαβάσουμε μαζί σας το Βιβλίο του Μόρμον

Κοινές Ερωτήσεις

Οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τους «μορμόνους» ή με όλο τον σεβασμό, τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον πλήρη κατάλογο.

Ορίστε μία σύντομη σύνοψη της επικής, χιλιόχρονης ιστορίας που περιέχεται στο Βιβλίο του Μόρμον:

Στην ουσία, το Βιβλίο του Μόρμον είναι μία ιστορία για μία οικογένεια. Ο Λεχί είναι ένας προφήτης στην Ιερουσαλήμ. Ο Θεός προειδοποιεί τον Λεχί σε όνειρο να πάρει την οικογένειά του και να φύγει από την Ιερουσαλήμ, γιατί σύντομα θα καταληφθεί. Διασχίζουν τον ωκεανό μέχρι την αμερικανική ήπειρο. Ο Λάμαν και ο Λεμουήλ, οι μεγαλύτεροι γιοι του Λεχί, δεν πιστεύουν ότι ο πατέρας τους είναι εμπνευσμένος από τον Θεό. Ο μικρότερος αδελφός τους, Νεφί, είναι γεμάτος πίστη. Ο Νεφί επιλέγεται από τον Θεό για να οδηγήσει την οικογένεια και να είναι ο δάσκαλός τους.

Οι άνθρωποι τελικά χωρίζονται σε δύο ομάδες: τους Νεφίτες και τους Λαμανίτες. Αυτές οι ομάδες βρίσκονται συχνά σε πόλεμο μεταξύ τους και η πίστη τους στον Ιησού δοκιμάζεται διαρκώς. Αυτή η πίστη γεμίζει τις σελίδες του Βιβλίου του Μόρμον υπό μορφή δυνατών ομιλιών, μαθημάτων ζωής και πνευματικών εμπειριών.

Αφού ο Ιησούς αναστήθηκε, εμφανίζεται στον λαό της αμερικανικής ηπείρου. Τους διδάσκει για το βάπτισμα και τη συγχώρεση. Θεραπεύει τους αρρώστους τους και ευλογεί τα παιδιά τους. Ιδρύει την Εκκλησία Του. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους της Ιερουσαλήμ, ο λαός της αμερικανικής ηπείρου ακούει τον Ιησού. Μετά την επίσκεψή Του, ζουν εν ειρήνη για εκατοντάδες χρόνια.

Με την πάροδο του χρόνου, ο λαός χάνει την πίστη του και πόλεμος ξεσπά και πάλι, ο οποίος εξαφανίζει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό.

Όπως και η Βίβλος, το Βιβλίο του Μόρμον έχει πολλούς συγγραφείς. Είναι μία συλλογή ημερολογίων και ιστοριών που πέρασαν από τον έναν συγγραφέα στον άλλον σε μία περίοδο περίπου 1.000 χρόνων. Ο πρώτος συγγραφέας είναι ο προφήτης Νεφί, ο οποίος έφυγε από την Ιερουσαλήμ με την οικογένειά του το 600 π.Χ. και ήρθε στην αμερικανική ήπειρο. Ο Νεφί έδωσε το χρονικό στον μικρότερο αδελφό του, ο οποίος το έδωσε στη συνέχεια στον γιο του. Κάθε συγγραφέας πάντοτε έδινε το αρχείο σε κάποιον που εμπιστευόταν. Ο Μόρμον ήταν ο προφήτης που συγκέντρωσε όλα τα γραπτά σε ένα βιβλίο. Έτσι, το βιβλίο ονομάζεται το Βιβλίο του Μόρμον.

Το 1823, ο Τζόζεφ Σμιθ οδηγήθηκε σε αυτά τα αρχαία χρονικά και τα μετέφρασε με τη δύναμη του Θεού.

Το Βιβλίο του Μόρμον υποστηρίζει τη Βίβλο και συχνά αποσαφηνίζει τις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού. Για παράδειγμα, τα βιβλία του Μάρκου και του Λουκά στην Βίβλο αναφέρουν τις ίδιες ιστορίες για τον Ιησού, αλλά μπορείτε να μάθετε περισσότερα από την ανάγνωση των δύο οπτικών πλευρών.

Μαζί, το Βιβλίο του Μόρμον και η Βίβλος περιέχουν χιλιάδες χρόνια έμπνευσης, καθοδήγησης και διδασκαλίας. Δείχνουν ότι ο Θεός αγαπά και καθοδηγεί ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου. Μελετώντας και τα δύο βιβλία, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα ποιος είναι ο Θεός και τι θέλει για εσάς.