Πώς μπορώ να συγχωρήσω τον εαυτό μου;
Μερικές φορές, συνεχίζουμε να είμαστε σκληροί προς τον εαυτό μας πολύ καιρό αφότου μας έχει συγχωρήσει ο Θεός.
Ο Ιησούς έχει ήδη υποφέρει για τις αμαρτίες μας
Ο Ιησούς υπέφερε για τις αμαρτίες σας στον Κήπο της Γεθσημανή. Όταν κάνουμε κάτι λανθασμένο, μπορούμε να μετανοήσουμε –να ζητήσουμε από τον Θεό συγχώρηση– και να γίνουμε και πάλι καθαροί λόγω της θυσίας του Ιησού. Η συγχώρηση του εαυτού μας είναι πράξη πίστης σε Εκείνον.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, διότι ο Ιησούς έχει ήδη φροντίσει γι’ αυτό. Αλλά σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πίστη και να προχωρούμε μπροστά στη ζωή μας, από τη στιγμή που έχουμε μετανοήσει. Δεν πρέπει να κολλάμε σε λάθη του παρελθόντος.
Η ενοχή μπορεί να αποδυναμώσει τη σχέση μας με τον Θεό
Αν συνεχίσουμε να αφήνουμε την ενοχή μας να μάς επηρεάζει, αφού προσευχηθούμε για συγχώρηση και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας, τότε πραγματικά μπορεί να απομακρυνθούμε από τον Θεό.
Μερικές φορές έχουμε την ιδέα ότι ο Θεός δεν θέλει να μας μιλήσει ή ότι είμαστε ανάξιοι να προσευχηθούμε. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Θεός αγαπά όλα τα τέκνα Του και είναι απόλυτα πρόθυμος να μας συγχωρήσει, όταν μετανοούμε ειλικρινά. Όταν ο Θεός συγχωρεί, είναι σαν να μην συνέβη ποτέ η αμαρτία.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο διάβολος «επιζητεί όλοι οι άνθρωποι να είναι άθλιοι όπως αυτός ο ίδιος» (βλέπε Νεφί Β΄ 2:27). Η δυστυχία που προέρχεται από την ενοχή εμποδίζει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε το Πνεύμα. Ο Θεός θα προτιμούσε να υπηρετούμε τους άλλους και να περνούμε καλά, παρά να νιώθουμε κατηφείς και ακάθαρτοι.
Μάθετε να ξεπερνάτε και να προχωράτε
Ένας προφήτης από το Βιβλίο του Μόρμον που ονομαζόταν Ενώς, έγραψε για την εμπειρία του, όταν ζήτησε συγχώρηση από τον Θεό. Προσευχόταν όλη την ημέρα και τη νύχτα, και τελικά άκουσε μία φωνή να λέει: «Ενώς, οι αμαρτίες σου σού συγχωρούνται, και θα είσαι ευλογημένος» (βλέπε Eνώς 1:5). Η ομορφιά αυτής της ιστορίας είναι ο τρόπος που αντέδρασε ο Ενώς. Έγραψε: «Και εγώ, ο Ενώς, ήξερα ότι ο Θεός δεν μπορούσε να πει ψέματα. Επομένως, η ενοχή μου αποσαρώθηκε» (βλέπε Eνώς 1:6).
Ο Eνώς δεν συνέχισε να ασχολείται με τα λάθη του. Αντ’ αυτού, άρχισε αμέσως να προσεύχεται για την ευημερία των άλλων. Πήγε από το να σκέφτεται προς τα μέσα στο να σκέφτεται για άλλους. Πάρτε θάρρος από το παράδειγμα του Ενώς και μάθετε να προχωράτε γρήγορα αφού έχετε μετανοήσει.
Είναι υγιές να συγχωρείτε τον εαυτό σας
Το να συγχωρείτε τον εαυτό σας είναι μια άποψη που υποστηρίζεται από τους επαγγελματίες υγείας και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Αν και συχνά θεωρείται θρησκευτική διδαχή, η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει τα οφέλη της αυτο-συγχώρησης.
Η Άντρεα Μπραντ, Ph.D. M.F.T., είπε: «Αναγνωρίστε ότι δεν έχουν όλοι αρκετή αυτογνωσία ή ενσυναίσθηση για να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει κάτι λάθος. Εκτιμήστε ότι είστε το είδος του ατόμου που μπορεί να αναγνωρίσει τα ελαττώματα και τα λάθη του και να πει: “Έκανα αυτό, είμαι υπεύθυνος”. Έχετε κάνει κάτι λάθος, ναι, αλλά κατά βάθος, είστε καλός άνθρωπος» (Psychology Today, Οκτώβριος 2017).
Ουσιαστικά, λέει ότι είναι ένας καλός δείκτης του χαρακτήρα μας να νιώθουμε λύπη. Ωστόσο, γρήγορα επισημαίνει ότι: «Καμία ωφέλεια ή καλό δεν μπορεί να προκύψει όταν κρατάτε τον εαυτό σας κολλημένο στο αναποτελεσματικό πρότυπο της αυτο-τιμωρίας. Η αυτο-τιμωρία σας δεν εξυπηρετεί κανέναν. Για να υπηρετήσετε άλλους και να βελτιώσετε τη ζωή σας, πρέπει να συγχωρήσετε τον εαυτό σας».
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συγχώρηση και τον ρόλο του Ιησού Χριστού, σας καλούμε να συναντηθείτε με εκπροσώπους της Εκκλησίας.