Πώς μπορώ να συγχωρώ άλλους;

Δεν είναι εύκολο, αλλά όταν συγχωρούμε, ελαφρώνουμε από τα βάρη μας και νιώθουμε μεγαλύτερη γαλήνη.

Ο Ιησούς μας δίδαξε να συγχωρούμε

Όταν ο Ιησούς δίδαξε την επί του Όρους Ομιλία, υπενθύμισε στους ανθρώπους τι ίσχυε στον νόμο του Μωυσή – «Mάτι αντί για μάτι, και δόντι αντί για δόντι» (βλέπε Κατά Ματθαίον 5:38). Στη συνέχεια δίδαξε τον ανώτερο νόμο της συγχώρησης, να στρέφετε το άλλο μάγουλο και «Nα αγαπάτε τούς εχθρούς σας» (βλέπε Κατά Ματθαίον 5:39-44).

Η συγχώρηση μας ελευθερώνει

Η προσκόλληση στα πληγωμένα αισθήματά μας είναι μία συνεχής υπενθύμιση που μας ταράζει. Οι ανεπίλυτες συγκρούσεις καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο μυαλό μας. Χάνουμε τον ύπνο μας για αυτές και αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορούμε να τους επιτρέψουμε να βλάψουν και τις άλλες σχέσεις μας.

Η άρνηση της συγχώρησης εξαντλεί την ενέργειά μας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για να υπηρετήσει άλλους και να εμπλουτίσει τη ζωή μας. Το Βιβλίο του Μόρμον διδάσκει ότι «οι άνθρωποι υπάρχουν για να μπορέσουν να έχουν αγαλλίαση» (βλέπε Νεφί Β΄ 2:25). Πώς μπορούμε να έχουμε χαρά όταν εστιάζουμε σε συναισθήματα θυμού, δυσαρέσκειας, πικρίας και εκδίκησης;

Μάθετε για τη συγχώρηση στο Βιβλίο του Μόρμον
Αποκτήστε ένα δωρεάν αντίτυπο

Όταν επιλέγουμε να συγχωρούμε, επιτρέπουμε στο Άγιο Πνεύμα να εισέλθει στην καρδιά μας. Η ευτυχία είναι επιλογή. Δεν εξαρτάται από τις ενέργειες των άλλων, ούτε από την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Η συγχώρηση μας ελευθερώνει.

Να συγχωρείς κάποιον είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, ειδικά αν το αδίκημα είναι σοβαρό. Μερικές φορές, η συγχώρηση μοιάζει αδύνατη. Αλλά αν βασιζόμαστε στον Σωτήρα, ο οποίος υπέφερε όχι μόνο για τις δικές μας αμαρτίες, αλλά και για των άλλων, μπορούμε να βρούμε δύναμη πέρα από τη δική μας. Προσευχηθείτε για δύναμη να συγχωρέσετε και ο Ιησούς θα σας βοηθήσει. Ο Πρεσβύτερος Κέβιν Ντάνκαν, ένας ηγέτης της Εκκλησίας, είπε: «Ακόμα κι αν γίναμε θύμα μία φορά, δεν χρειάζεται να γίνουμε θύμα δύο φορές κουβαλώντας το βάρος του μίσους, της πικρίας, του πόνου, [και] της δυσαρέσκειας».

Η συγχώρηση είναι διαφορετική από την εμπιστοσύνη

Αφού συγχωρήσετε κάποιον, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να τον εμπιστευθείτε ξανά. Είναι εντάξει. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να συγχωρήσετε κάποιον που σας έκλεψε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήνετε την πόρτα ξεκλείδωτη. Ομοίως, κάποιος που είχε μία σχέση κακοποίησης μπορεί να συγχωρήσει τον θύτη χωρίς να ξαναρχίσει αυτή τη σχέση. Θα πρέπει να τους συγχωρούμε όλους. Αλλά χρησιμοποιήστε σύνεση πριν να αποφασίσετε να εμπιστευτείτε ξανά κάποιον.

Το απόλυτο παράδειγμα συγχώρησης

Όταν δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε, μπορούμε να δούμε το παράδειγμα του Ιησού Χριστού. Ακόμη και όταν κρεμόταν στον σταυρό, με τα καρφιά στα χέρια και τα πόδια Του, φώναξε στον Θεό: «Πατέρα, συγχώρεσέ τους· επειδή, δεν ξέρουν τι κάνουν» (Κατά Λουκάν 23:34). Μπορεί να μην έχουμε την ικανότητα να συγχωρούμε από μόνοι μας, αλλά ο Ιησούς υπέφερε τους «πόνους και [τα] βάσανά» μας (βλέπε Άλμα 7:11) έτσι ώστε να ξέρει πώς να μας βοηθήσει. Μέσω της χάριτός Του, μπορούμε όχι μόνο να συγχωρηθούμε, αλλά μπορούμε επίσης να βρούμε τη δύναμη να συγχωρούμε άλλους.

Ιστορίες και εδάφια σχετικά με τη συγχώρηση άλλων

Η Βίβλος και το Βιβλίο του Μόρμον έχουν πολλές εμπνευσμένες ιστορίες για τη συγχώρηση. Καθώς διαβάζετε αυτά τα παραδείγματα, αναλογιστείτε πώς μπορείτε να ακολουθήσετε καλύτερα τις οδηγίες του Σωτήρα για να συγχωρήσετε τους άλλους.

Συγχώρηση στη Βίβλο: Ο Άσωτος Υιός

Ο γιος σπατάλησε τα χρήματά του

Ένας άνθρωπος είχε δύο γιους. Ο νεότερος απαίτησε την κληρονομιά του. Κατόπιν, εγκατέλειψε τη χώρα και «διασκόρπισε την περιουσία του, ζώντας άσωτα» (βλέπε Κατά Λουκάν 15:13)

Χωρίς τροφή

Λιμός έπληξε τη χώρα και ο γιος δεν είχε χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα. Έπιασε δουλειά να βόσκει χοίρους και ήταν τόσο πεινασμένος που θα έτρωγε το φαγητό των χοίρων. (Βλέπε Κατά Λουκάν 15:14-16)

Αποφάσισε να επιστρέψει σπίτι

Τότε άρχισε να σκέφτεται τους υπηρέτες του πατέρα του και πώς αυτοί είχαν άφθονο φαγητό. Αποφάσισε να πάει να ζητήσει συγγνώμη και να πει στον πατέρα του ότι «δεν είμαι πια άξιος να ονομαστώ γιος σου· κάνε με σαν έναν από τους μισθωτούς σου» (Κατά Λουκάν 15:19).

Ο πατέρας του τον συγχώρησε

«Kαι αφού σηκώθηκε, ήρθε στον πατέρα του. Και ενώ ακόμα απείχε μακριά, ο πατέρας του τον είδε, και τον σπλαχνίστηκε· και τρέχοντας, έπεσε επάνω στον τράχηλό του και τον καταφίλησε» (Κατά Λουκάν 15:20).

Ο μεγαλύτερος αδελφός του ζήλεψε

Ο πατέρας έντυσε τον γιο του με ωραία ρούχα και ετοίμασε μία γιορτή γι’ αυτόν με το καλύτερο φαγητό. Ο μεγαλύτερος γιος επέστρεψε από την εργασία και άκουσε τη μουσική και τον χορό. Ζήλεψε και αρνήθηκε να μπει μέσα στο σπίτι. (Βλέπε Κατά Λουκάν 15:22-28)

Ο αδελφός άρχισε να παραπονείται

Ο πατέρας βγήκε έξω και μίλησε στον μεγαλύτερο γιο του. Ο γιος ρώτησε γιατί ποτέ δεν του είχε κάνει μία γιορτή, ενώ αυτός ήταν πάντα δίκαιος και υπεύθυνος.

Ο πατέρας δίδαξε ένα πολύτιμο μάθημα

Ο πατέρας απάντησε ότι ο μεγαλύτερος γιος ήταν πάντοτε μαζί του, και «όλα τα δικά μου είναι δικά σου» (βλέπε Κατά Λουκάν 15:31). Είπε ότι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι «επειδή αυτός ο αδελφός σου ήταν νεκρός, και ξανάζησε· και ήταν χαμένος, και βρέθηκε» (βλέπε Κατά Λουκάν 15:32).

Πώς ισχύει αυτή η ιστορία σήμερα;

Μπορούμε να συγχωρούμε εκείνους που μας προσβάλλουν ή μας βλάπτουν, ακόμα κι αν αυτό δεν φαίνεται δίκαιο. Ο Θεός θα το κάνει σωστό, και αν είμαστε πιστοί, μπορούμε να λάβουμε ό,τι έχει.

Μία ιστορία συγχώρησης στο Βιβλίο του Μόρμον

Ο Μορόνι είχε ένα πρόβλημα

Ο Μορόνι ήταν αρχιστράτηγος. Ο στρατός του δεν είχε αρκετούς στρατιώτες για να υπερασπιστεί τις πόλεις που είχαν ανακαταλάβει από τους εχθρούς τους.

Ζήτησε βοήθεια από τον Παχόραν

Ο Μορόνι έστειλε μία επιστολή στον κυβερνήτη Παχόραν «επιθυμώντας να ενεργήσει εκείνος ώστε να συγκεντρωθούν άνδρες για να ενισχύσουν…τα στρατεύματα» (βλέπε Άλμα 59:3) ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν εκείνες τις πόλεις που είχαν ανακαταλάβει.

Βοήθεια δεν ήρθε ποτέ

Ωστόσο, βοήθεια δεν εστάλη ποτέ και μία από τις πόλεις δέχθηκε επίθεση. Η πόλη έπεσε. «Ο Μορόνι θύμωσε με την κυβέρνηση, εξαιτίας της αδιαφορίας τους σχετικά με την ελευθερία της πατρίδας τους» (βλέπε Άλμα 59:13).

Ο Μορόνι θύμωσε με τον Παχόραν

Ο Mορόνι έγραψε άλλη μία επιστολή στον Παχόραν, τον κυβερνήτη, κατηγορώντας τον ότι ήταν τεμπέλης και ότι ενδιαφερόταν μόνο για την εξουσία και τη δική του ασφάλεια. Απειλούσε μάλιστα να πορευτεί εναντίον του Παχόραν και «να τον πατάξει με το σπαθί» (βλέπε Άλμα 60:30) αν δεν έστελνε ενισχύσεις.

Οι κατηγορίες του ήταν εσφαλμένες

Αυτό που ο Μορόνι δεν ήξερε ήταν ότι ο Παχόραν αντιμετώπιζε μία εξέγερση και είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Αυτός απάντησε στην επιστολή του Μορόνι λέγοντας: «Δεν χαίρομαι με τα μεγάλα σου βάσανα, μάλιστα, αυτό θλίβει την ψυχή μου» (Άλμα 61:2).

Ο Παχόραν επέλεξε να τον συγχωρήσει

Παρόλο που ο Παχόραν κατηγορήθηκε ψευδώς, δεν προσβλήθηκε. Είπε: «Με μέμφεσαι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Δεν είμαι θυμωμένος, αλλά αγαλλιάζω με το μεγαλείο της καρδιάς σου» (βλέπε Άλμα 61:9). Στη συνέχεια, ζήτησε τη βοήθεια του Mορόνι για την καταπολέμηση της εξέγερσης.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη συγχώρηση, σας παροτρύνουμε να μιλήσετε με τους ιεραποστόλους μας. Μπορούν να σας διδάξουν περισσότερα για τη χάρη του Ιησού και να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να ξεπερνάτε πικρίες και θυμό. Θυμηθείτε να βασίζεστε στον Σωτήρα και η ζωή σας θα γεμίσει με ειρήνη και ευτυχία.

Ζητήστε να σας επισκεφθούν ιεραπόστολοι
Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να απαντήσουμε στις πνευματικές σας ερωτήσεις και να σας βοηθήσουμε να πλησιάσετε τον Ιησού Χριστό.
Συναντήστε τους ιεραποστόλους

Εξερευνήστε περισσότερα θέματα

Πώς να προσευχόμαστε

Η προσευχή είναι απλούστερη από ό,τι νομίζετε. Ο Θεός είναι εκεί και θα ακούσει και θα απαντήσει στις προσευχές σας.

Συγκεντρώσεις της Εκκλησίας

Κάθε Κυριακή, συγκεντρωνόμαστε για να ψάλουμε ύμνους, να ακούσουμε ομιλίες και να διδάξουμε ο ένας τον άλλον για τον Σωτήρα. Η εκκλησία είναι μία πνευματική φόρτιση και ένας τέλειος τρόπος να κρατήσουμε τον Ιησού στο κέντρο της ζωής μας. Καλωσορίζουμε όλους τους επισκέπτες να παρευρεθούν στις χριστιανικές μας συγκεντρώσεις και να εκκλησιασθούν μαζί μας.

Ακολουθώντας τον Ιησού Χριστό

Ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός; Ο Ιησούς είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Καθώς Τον ακολουθούμε, βρίσκουμε μεγαλύτερη ειρήνη και ευτυχία στη ζωή.

Ανατροφή μίας δυνατής οικογένειας

Η ανατροφή μίας οικογένειας προσφέρει ιδιαίτερη επιβράβευση, αλλά μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά στον σημερινό κόσμο. Μάθετε πώς μπορείτε να ενδυναμώσετε την οικογένειά σας και να την κρατήσετε επικεντρωμένη στον Θεό.