Πώς μπορώ να λάβω συγχώρηση από τον Θεό;

Η μετάνοια φέρνει τη συγχώρηση και την ίαση μέσω της δύναμης του Ιησού Χριστού.

Μετάνοια δεν είναι μόνο να αναγνωρίζουμε παραπτώματα ή να λέμε συγγνώμη. Είναι αλλαγή του νου και της καρδιάς, που περιλαμβάνει την αποστροφή από την αμαρτία και την στροφή προς τον Θεό για βοήθεια και συγχώρηση. Όταν μετανοούμε, βιώνουμε διαρκή ευδαιμονία.

Η μετάνοια είναι μία ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι. Ο Θεός θα είναι υπομονετικός μαζί σας καθώς προσπαθείτε να ξεπεράσετε κακές συνήθειες, εθισμούς και να κάνετε πραγματικές αλλαγές στη ζωή σας. Αυτή η αλλαγή είναι δυνατή μέσω του Ιησού Χριστού και της θυσίας Του. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό χρειάζεται, αξίζει τον κόπο.

Γιατί πρέπει να μετανοήσω;

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει το απόλυτα σωστό ή το απόλυτα λάθος. Ωστόσο, ο Θεός έχει προσδοκίες για εμάς και μας έχει δώσει εντολές για να τηρούμε. Όταν παραβαίνουμε τις εντολές του Θεού, αμαρτάνουμε. Είμαστε όλοι ατελείς και όλοι μας χρειάζεται να μετανοήσουμε, «δεδομένου ότι, όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού» (Προς Ρωμαίους 3:23).  Οι αμαρτίες μας μάς εμποδίζουν να επιστρέψουμε στο σπίτι για να ζήσουμε με τον Θεό.

Ο Ιησούς Χριστός μας έδωσε έναν τρόπο για να συγχωρεθούμε. Υπέφερε για τις αμαρτίες μας, έτσι ώστε αν μετανοήσουμε, μπορούμε να γίνουμε ξανά καθαροί και χωρίς λύπη.

Ευλογίες της μετάνοιας

Η αμαρτία είναι ένα βαρύ φορτίο που μας γεμίζει με λύπη και θλίψη. Η μετάνοια απαλλάσσει από αυτά τα συναισθήματα και τα αντικαθιστά με χαρά. Ο Άλμα, ένας προφήτης στο Βιβλίο του Μόρμον, περιέγραψε την ευτυχία του μετά από μετάνοια: «Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα τόσο έντονο και γλυκό όσο ήταν η αγαλλίασή μου» (Άλμα 36:21). Όταν μετανοούμε πλήρως, συγχωρούμαστε και θεραπευόμαστε. Θα νιώσουμε γαλήνη, χαρά, ελευθερία και αυτοπεποίθηση.

Περίοδος μελέτης: Πώς να συγχωρήσετε και να συγχωρηθείτε
Εγγραφείτε

Πώς μετανοώ;

Ο Ιησούς Χριστός έχει τη δύναμη να συγχωρήσει τις αμαρτίες σας. Η διαδικασία της μετανοίας δεν είναι περίπλοκη, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι επώδυνη και δύσκολη. Ο Κύριος έχει υποσχεθεί: «Όποιος έχει μετανοήσει για τις αμαρτίες του είναι συγχωρεμένος, κι εγώ ο Κύριος δεν τις θυμάμαι πια» (Δ&Δ 58:42).

Η μετάνοια είναι μία προσωπική εμπειρία με τον Ιησού. Για ορισμένες αμαρτίες μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος μετάνοιας από άλλες.  Ενώ η διαδικασία της μετανοίας δεν πρέπει να θεωρείται ως κατάλογος ελέγχου, αυτές οι αρχές μπορούν να σας βοηθήσουν, αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε ή αν δεν καταφέρνετε να δείτε την πρόοδό σας.

Μάθετε τις αρχές της μετάνοιας

Έχετε πίστη

Η πίστη στον Ιησού Χριστό είναι απαραίτητη για τη μετάνοια. Έχετε πίστη ότι ο Ιησούς Χριστός μπορεί να σας απαλλάξει από το βάρος της αμαρτίας και μπορείτε να γίνετε και πάλι καθαροί.

Αναγνωρίστε την αμαρτία

Αναγνωρίστε ότι έχετε αμαρτήσει – ότι έχετε με κάποιον τρόπο απομακρυνθεί από τον Θεό. Η αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί, αν αρνείστε να παραδεχτείτε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος.

Νιώστε θλίψη

Πρέπει να αισθανθείτε αληθινές τύψεις για τα πράγματα στη ζωή σας που είναι σε σύγκρουση με το θέλημα του Θεού. Να έχετε την ειλικρινή επιθυμία να κάνετε αλλαγές. Μόλις συγχωρηθούν οι αμαρτίες σας, η θλίψη σας θα αντικατασταθεί από χαρά.

Εγκαταλείψτε την αμαρτία

Η ειλικρινής θλίψη θα πρέπει να σας οδηγήσει να σταματήσετε να κάνετε ό,τι είναι λάθος. Ο Ιησούς είπε στη γυναίκα που συνελήφθη να διαπράττει μοιχεία: «Πήγαινε, και στο εξής να μη αμαρτάνεις» (Κατά Ιωάννην 8:11).

Εξομολόγηση

Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον Θεό μέσω προσευχής, και να παραδεχτείτε ότι έχετε κάνει λάθη. Μόλις ομολογήσετε τις αμαρτίες σας, ζητήστε βοήθεια. «Από αυτό μπορείτε να ξέρετε αν ένας άνθρωπος μετανοεί για τις αμαρτίες του – ιδέστε, θα τις εξομολογηθεί και θα τις εγκαταλείψει» (Δ&Δ 58:43).

Επανορθώστε

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να επανορθώσετε τη βλάβη που προκάλεσαν οι ενέργειές σας. Εάν αδικήσατε κάποιον, ζητήστε συγχώρηση από αυτό το πρόσωπο και κάνετε ό,τι μπορείτε για να επανορθώσετε την κατάσταση.

Γεμίστε τη ζωή σας με καλό

Γεμίστε τη ζωή σας με δραστηριότητες αναζωογόνησης και ενδυνάμωσης. Τέτοιες είναι να περάσετε χρόνο με καλούς φίλους, για προσευχή, για ανάγνωση των γραφών και να πηγαίνετε στην Εκκλησία. Αυτά δίνουν πνευματική δύναμη και αυξάνουν τη θέληση για να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες.

Συνεχίστε να πλησιάζετε τον Χριστό

Ο Πρόεδρος Ντάλλιν Όουκς αναλύει κάθε μία από τις αρχές της μετάνοιας και είπε: «Όλα αυτά είναι μέρος της συνηθισμένης πρόσκλησης των γραφών να πλησιάσουμε τον Χριστό». Η στοργική πρόσκληση του Σωτήρα προς μετάνοια είναι τόσο σημαντική και απελευθερωτική στη σύγχρονη εποχή, όπως ήταν ανέκαθεν.

Έχω αμαρτήσει πάρα πολύ για να μετανοήσω;

Ο Ιησούς έχει πληρώσει το τίμημα για κάθε αμαρτία. Μπορεί να έχετε αισθανθεί ότι οι αμαρτίες σας είναι πολύ σοβαρές ή ότι έχετε κάνει το ίδιο λάθος πάρα πολλές φορές. Αλλά δεν έχει σημασία πόσο πολύ έχουμε αμαρτήσει, μπορούμε πάντα να μετανοήσουμε και να συγχωρηθούμε. Ορισμένες αμαρτίες είναι πιο εύκολο να διορθωθούν από άλλες, αλλά ο Ιησούς Χριστός έχει προβλέψει για την πλήρη συγχώρηση από όλες τις αμαρτίες. Είναι πρόθυμος να συγχωρήσει.

Ζητήστε ένα Βιβλίο του Μόρμον
Ζητήστε τώρα

Εξερευνήστε περισσότερα θέματα

Πώς προσευχόμαστε

Η προσευχή είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Ο Θεός είναι ο στοργικός Πατέρας μας στους Ουρανούς και θέλει να του μιλάμε.

Συγκεντρώσεις της Κυριακής

Η Εκκλησία είναι ένα καταφύγιο από το χάος της καθημερινής ζωής. Η συμμετοχή σε εκκλησιαστικές συγκεντρώσεις μας δίνει χρόνο να επικεντρωθούμε στη λατρεία του Θεού και στην αγάπη του πλησίον μας. Είναι πνευματική ανανέωση και ένας τέλειος τρόπος που μας βοηθά να κρατήσουμε τον Ιησού μπροστά και στο κέντρο της ζωής μας.

Ακολουθώντας τον Ιησού Χριστό

Ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός; Ο Ιησούς είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Καθώς Τον ακολουθούμε, βρίσκουμε μεγαλύτερη ειρήνη και ευτυχία στη ζωή.

Ανατροφή μίας δυνατής οικογένειας

Η ανατροφή μίας οικογένειας προσφέρει ιδιαίτερη επιβράβευση, αλλά μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά στον σημερινό κόσμο. Μάθετε πώς μπορείτε να ενδυναμώσετε την οικογένειά σας και να την κρατήσετε επικεντρωμένη στον Θεό.