Τι συμβαίνει μετά τον θάνατό μας;

Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται τι συμβαίνει αφού πεθάνουμε. Κάποιοι πιστεύουν ότι παύουμε να υπάρχουμε, ενώ άλλοι πιστεύουν σε έναν παράδεισο και μία κόλαση. Ζούσαμε πριν έρθουμε στη γη και θα συνεχίσουμε να ζούμε και μετά τον θάνατό μας. Το γνωρίζουμε αυτό, γιατί ο Θεός έχει περιγράψει ολόκληρο το σχέδιό Του για εμάς στις γραφές. Η γνώση αυτού του σχεδίου μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και γαλήνη για τον θάνατο. Ενώ θρηνούμε για εκείνους τους αγαπημένους μας που έχουμε χάσει, υπάρχει ελπίδα – ο θάνατος δεν είναι το τέλος.

Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;

Όταν πεθαίνουμε, το πνεύμα και το σώμα μας χωρίζονται. Παρόλο που το σώμα μας πεθαίνει, το πνεύμα μας –που είναι η ουσία της ύπαρξής μας– συνεχίζει να ζει. Το πνεύμα μας πηγαίνει στον κόσμο των πνευμάτων, ο οποίος χωρίζεται σε πνευματικό παράδεισο και πνευματική φυλακή. Για εκείνα τα πνεύματα που έζησαν καλή ζωή, ο παράδεισος είναι ένας τόπος ξεκούρασης από τις επίγειες φροντίδες και τη θλίψη.

Μάθετε για το Σχέδιο Σωτηρίας του Θεού

Από πού ήλθα;

Πριν γεννηθείτε, ζούσατε με τον Επουράνιο Πατέρα σας. Σε γνώριζε, σας αγαπούσε και σας δίδαξε για επιλογές που θα οδηγούσαν στη διαρκή ευτυχία. Αυτή η περίοδος ονομάζεται προγήινη ζωή.

Ο Θεός παρουσίασε το σχέδιό Του σε εμάς

Ο Θεός ήθελε να έρθουμε στη γη για να αποκτήσουμε ένα υλικό σώμα. Εδώ, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και καταστάσεις που μας βοηθούν να μάθουμε και να αναπτυχθούμε πνευματικώς, ώστε να μπορούμε να γίνουμε περισσότερο σαν Αυτόν.

Ο Ιησούς επελέγη ως Σωτήρας μας

Ο Θεός ήξερε ότι θα κάναμε λάθη, οπότε επέλεξε τον Ιησού Χριστό να έρθει στη γη και να υποφέρει για τις αμαρτίες μας. Η θυσία του Ιησού μας επιτρέπει να συγχωρεθούμε και να καθαριστούμε από τις αμαρτίες μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά με τον Θεό κάποια μέρα.

Ποιος είναι ο σκοπός μου στη ζωή;

Δεν θυμόμαστε τη ζωή μας με τον Θεό προτού έρθουμε στη γη. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να μάθουμε να έχουμε πίστη και να επιλέξουμε μεταξύ σωστού και λάθους. Η ζωή δεν είναι εύκολη, αλλά οι δύσκολες στιγμές μας βοηθούν να εκτιμούμε την ευτυχία και την ειρήνη.

Η θυσία του Ιησού

Ο Ιησούς υπέφερε και πέθανε για τις αμαρτίες μας. Ωστόσο, η θυσία Του δεν απομακρύνει την ευθύνη μας. Πρέπει να επιλέξουμε να δεχτούμε τον Ιησού μετανοώντας όταν κάνουμε λάθη, με το να βαπτιστούμε και να τηρούμε τις εντολές Του.

Πού πηγαίνουμε μετά θάνατον;

Όταν πεθαίνουμε, το πνεύμα και το σώμα μας χωρίζονται. Το πνεύμα μας πηγαίνει στον κόσμο των πνευμάτων. Είναι ένας τόπος ανάπαυσης και ευτυχίας για όσους έχουν κάνει καλές επιλογές και κατάσταση κόλασης για όσους έχουν κάνει κακές.

Ο κόσμος των πνευμάτων

Ο κόσμος των πνευμάτων δεν είναι ο τελικός προορισμός ή η κρίση. Στην πραγματικότητα, επειδή ο Θεός είναι τόσο στοργικός και δίκαιος, εκείνοι οι άνθρωποι στην κόλαση που δεν γνώρισαν ποτέ τον Ιησού στη ζωή διδάσκονται το Ευαγγέλιό Του και τους δίνεται η ευκαιρία να Τον δεχτούν.

Όλοι θα ζήσουμε και πάλι

Ο Ιησούς υπερνίκησε τον θάνατο, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι ξανά. Αυτό ονομάζεται Ανάσταση. Όταν ανασταινόμαστε, το πνεύμα και το σώμα μας ξαναενώνονται. Το σώμα μας θα είναι τέλειο και ποτέ δεν θα πεθάνουμε ξανά.

Τελική κρίση

Ο Ιησούς θα μας κρίνει σύμφωνα με τις πράξεις μας και τις επιθυμίες της καρδιάς μας. Θα είναι όσο ελεήμων μπορεί. Επειδή τα έργα και οι επιθυμίες μας διαφέρουν, οι ουρανοί περιλαμβάνουν διάφορα βασίλεια ή βαθμούς δόξας.

Το σελέστιο βασίλειο

Ο Επουράνιος Πατέρας μας και ο Ιησούς κατοικούν στο σελέστιο βασίλειο. Εάν ζείτε με τις διδασκαλίες του Ιησού και είστε καθαρισμένοι από την αμαρτία με τη θυσία Του, θα πάτε εκεί. Θα ζήσετε στην παρουσία του Θεού και θα βιώσετε τη διαρκή χαρά.

Το τερρέστριο βασίλειο

Οι άνθρωποι που αρνούνται να δεχθούν το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, αλλά ζουν έντιμη ζωή, θα πάρουν μια θέση στο τερρέστριο βασίλειο.

Το τελέστιο βασίλειο

Εκείνοι οι οποίοι εξακολουθούν να αμαρτάνουν και δεν μετανοούν, θα πάρουν μια θέση στο τελέστιο βασίλειο.

Ενώ οι δίκαιοι αναπαύονται, όσοι ήταν φαύλοι στη ζωή θα ζουν στη φυλακή των πνευμάτων (συχνά αναφέρεται ως «κόλαση»). Η φυλακή των πνευμάτων δεν είναι μία τελική κρίση ή αιώνια τιμωρία. Επειδή ο Θεός είναι στοργικός και δίκαιος, εκείνοι που βρίσκονται στη φυλακή θα διδαχθούν το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και θα τους δοθεί η ευκαιρία να αποδεχθούν τον Σωτήρα, ο οποίος μπορεί να τους «ελευθερώσει» (Κατά Ιωάννην 8:32).

Ο κόσμος των πνευμάτων είναι μια περίοδος αναμονής μέχρι να λάβουμε τη δωρεά της ανάστασης, όταν το πνεύμα μας θα επανενωθεί με το σώμα μας. Το μελλοντικό μας ανεστημένο σώμα δεν θα μπορεί να πεθάνει και θα είναι τέλειο – χωρίς πόνο, ασθένεια και ατέλειες. Όλοι θα αναστηθούν χάρη στην άπειρη αγάπη του Ιησού Χριστού.

Μάθετε περισσότερα για το τι συμβαίνει μετά τον θάνατό μας
Συναντήστε τους ιεραποστόλους

Τι συμβαίνει μετά την ανάσταση;

Την εποχή της ανάστασης ο καθένας μας θα κριθεί ατομικά από τον Ιησού, τον Σωτήρα μας. Αυτή η τελική κρίση θα βασιστεί στις επιθυμίες, τις ενέργειες και τις επιλογές μας.

Μόνο ο Θεός και ο Ιησούς γνωρίζουν πλήρως την καρδιά μας και τις συνθήκες της ζωής μας, έτσι ώστε μόνον Αυτοί μπορούν να μας κρίνουν τέλεια. Αυτή η κρίση θα είναι κρίση ελέους, ίασης και αγάπης (βλέπε Αποκάλυψη 21:4).

Επειδή τα έργα και οι επιθυμίες μας διαφέρουν, οι ουρανοί έχουν διαφορετικά βασίλεια ή βαθμούς δόξας. Το ανώτερο βασίλειο, όπου ζει ο Θεός, ονομάζεται σελέστιο βασίλειο, και ακολουθούν το τερρέστριο και το τελέστιο βασίλειο. Η Αγία Γραφή συγκρίνει την αιώνια ανταμοιβή μας σε ένα από αυτά τα τρία βασίλεια με τη δόξα του ήλιου, της σελήνης και των αστεριών. Αλλά το καθένα ξεπερνά κάθε μορφή ευτυχίας που θα ήταν δυνατό να βιώσουμε εδώ στη γη.

Ο απώτερος στόχος του Θεού είναι να βοηθήσει όλα τα παιδιά Του να επιστρέψουν για να ζήσουν μαζί Του στο σελέστιο βασίλειο. Ωστόσο, είναι οι επιλογές μας εδώ και τώρα που θα διαμορφώσουν πού θα περάσουμε την αιωνιότητα. Πρέπει να πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό, να μετανοήσουμε από τις αμαρτίες μας, να βαπτισθούμε στο όνομά Του και να λάβουμε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Πρέπει επίσης να τηρούμε τις εντολές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας – και να μετανοούμε όταν δεν είμαστε επαρκείς.

Ποιος πηγαίνει στο σελέστιο βασίλειο;

Ο Επουράνιος Πατέρας μας και ο Ιησούς Χριστός διαμένουν στο σελέστιο βασίλειο. Αν ζήσετε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και καθαρθείτε μέσω της μεγάλης θυσίας Του (την Εξιλέωση), θα ζήσετε στην παρουσία του Θεού και θα γνωρίσετε την πλήρη χαρά (βλέπε Διδαχή και Διαθήκες 76:50-70).

Ποιος πηγαίνει στο τερρέστριο βασίλειο;

Οι άνθρωποι που αρνούνται να δεχθούν το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, αλλά ζουν μία έντιμη ζωή θα έχουν θέση στο τερρέστριο βασίλειο (βλέπε Διδαχή και Διαθήκες 76:71-80).

Ποιος πηγαίνει στο τελέστιο βασίλειο;

Εκείνοι που συνεχίζουν τις αμαρτίες τους και δεν μετανοούν θα έχουν θέση στο τελέστιο βασίλειο (βλέπε Διδαχή και Διαθήκες 76:81-86, 98-107).

Η σωτηρία είναι δυνατή χάρη στον Ιησού Χριστό

Ούτε η ανάσταση ούτε η σωτηρία από τις αμαρτίες μας θα ήταν δυνατή χωρίς τον Ιησού Χριστό. Υπέφερε για τις αμαρτίες μας, ώστε όταν προσευχόμαστε για συγχώρηση και προσπαθούμε να αλλάξουμε, να μπορούμε να αποκαθαρθούμε. Επίσης πέθανε επάνω στον σταυρό και αναστήθηκε από τους νεκρούς. Η δύναμη του Ιησού επί του θανάτου σημαίνει ότι όλοι θα αναστηθούν, είτε πιστεύουν σε Αυτόν είτε όχι. Χάρη στον Ιησού, ο θάνατος δεν είναι το τέλος.

Το Βιβλίο του Μόρμον δίνει πρόσθετη γνώση και διδάσκει για τον ρόλο του Ιησού Χριστού στο σχέδιο του Επουράνιου Πατέρα για εμάς. Διαβάζοντας το Βιβλίο του Μόρμον και προσευχόμενοι στον Θεό, μπορείτε να μάθετε για την αλήθεια του σχεδίου του Θεού.

Ζητήστε ένα Βιβλίο του Μόρμον
Ζητήστε τώρα