Ιησούς του Ναυή 1:9–Γίνε ισχυρός και ανδρείος

Η ζωή μπορεί να είναι γεμάτη δοκιμασίες, θλίψεις και δύσκολες αποφάσεις. Αλλά ακόμη και εν μέσω δυσχερειών, ο Κύριος μας συμβουλεύει να γίνουμε ισχυροί και γενναίοι. Κατανοώντας τον Ιησού του Ναυή 1:9 στη Βίβλο, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα με πίστη και πεποίθηση.

Οι δυσκολίες του Ιησού του Ναυή

Τα τέκνα του Ισραήλ είχαν περιπλανηθεί στην έρημο για 40 χρόνια και εξαρτιόταν από τον Ιησού του Ναυή να τους οδηγήσει στη γη της επαγγελίας. Θα έπρεπε να διεκδικήσει τη γη από τους τότε κατοίκους της, να πολεμήσει και να ηγηθεί μαχών και να προσφέρει πνευματική ηγεσία σε μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Καθώς αισθανόταν το συντριπτικό βάρος του έργου που είχε μπροστά του, ο Κύριος προσέφερε αυτά τα λόγια ενθάρρυνσης:

Αυτά τα παρήγορα λόγια μπορεί να ισχύουν για όλους μας, καθώς επιδιώκουμε να ζήσουμε μία καλή ζωή και να ξεπεράσουμε τις δικές μας μοναδικές δοκιμασίες.

Τι σημαίνει να γίνουμε ισχυροί;

Ένας τρόπος για να γίνουμε ισχυροί και να έχουμε πολύ θάρρος είναι να εμπιστευθούμε τον Κύριο ως την αληθινή πηγή της δύναμής μας. Στην περίπτωση του Ιησού του Ναυή, δεν είχε όλες τις απαντήσεις για τις δυσκολίες που επρόκειτο να αντιμετωπίσει. Αλλά είχε πάρει τη συμβουλή να προχωρήσει, ενεργώντας με πίστη. Όπως ο Ιησούς του Ναυή, σπάνια έχουμε όλες τις απαντήσεις στις προσωπικές μας δυσκολίες. Όμως ο Θεός υπόσχεται ότι όταν στρεφόμαστε σε Αυτόν για καθοδήγηση, θα πετυχαίνουμε. Ο Θεός είναι παντοδύναμος και παντογνώστης. Έχει τις απαντήσεις και τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε κάθε δοκιμασία μπροστά μας. Ήταν κοντά στον Ιησού του Ναυή και θα είναι κοντά και σε εμάς.

Πώς μπορούμε να γίνουμε ισχυροί και ανδρείοι;

Η δύναμη και η ανδρεία συνήθως δεν χρειάζονται μεγαλόσχημες χειρονομίες. Τις περισσότερες φορές χτίζονται από μικρές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε μέρα, που δείχνουν την εμπιστοσύνη μας στον Θεό. Καθώς αναζητούμε με προσευχή την καθοδήγησή Του, μελετούμε τον λόγο Του και ακολουθούμε το παράδειγμά Του κάθε ημέρα, θα βρούμε το θάρρος να απαλλαγούμε από τον φόβο και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας με πίστη.