Οι Διδασκαλίες του Ιησού Χριστού

Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε πολλά πράγματα όσο ήταν στη γη, το μεγαλύτερο από τα οποία ήταν η αγάπη.

Οι Μακαρισμοί ήταν σημαντικό μέρος της Επί του Όρους Ομιλίας. Περιέχουν την καρδιά των διδασκαλιών του Ιησού και δείχνουν σε όλους τους μαθητές Του πώς να ζήσουν σαν Αυτόν.

Οι Μακαρισμοί

Mακάριοι οι φτωχοί στο πνεύμα

Ο Ιησούς διδάσκει ότι η βασιλεία των ουρανών είναι για εκείνους που ταπεινώνουν τον εαυτό τους.

Κατά Ματθαίον 5:3

Μακάριοι οι πράοι

Σε εκείνους που είναι επιδεκτικοί διδασκαλίας, υπομονετικοί, μακρόθυμοι κλπ., δίνεται η υπόσχεση ότι θα «κληρονομήσουν τη γη».

Κατά Ματθαίον 5:5

Μακάριοι αυτοί που ελεούν

Ο Ιησούς είπε: «Nα γίνεστε, λοιπόν, σπλαχνικοί, όπως και ο Πατέρας σας είναι σπλαχνικός» εννοώντας πως εκείνοι που δείχνουν έλεος θα λάβουν έλεος.

Κατά Ματθαίον 5:7

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί

Εκείνοι που κάνουν ειρήνη ο ένας με τον άλλον, είπε ο Ιησούς, «θα ονομαστούν γιοι τού Θεού».

Κατά Ματθαίον 5:9

Μακάριοι αυτοί που πενθούν

Ο Ιησούς υπόσχεται ότι εκείνοι που πενθούν και στρέφονται προς Αυτόν θα βρουν την παρηγοριά που αναζητούν.

Κατά Ματθαίον 5:4

Μακάριοι αυτοί που πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη

Σε εκείνους που αναζητούν χρηστότητα δίνεται η υπόσχεση ότι θα χορτάσουν λόγω της γεμάτης πίστης επιθυμία τους.

Κατά Ματθαίον 5:6

Μακάριοι οι καθαροί στην καρδιά

Εκείνοι που προσπαθούν να κρατήσουν την καλοσύνη στην καρδιά και το μυαλό τους, ο Ιησούς λέει: «θα δουν τον Θεό».

Κατά Ματθαίον 5:8

Μακάριοι αυτοί που έχουν διωχθεί εξαιτίας τής δικαιοσύνης

Όταν οι άνθρωποι διώκονται επειδή ζουν δίκαια, ο Ιησούς δηλώνει πως «δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών».

Κατά Ματθαίον 5:10

Ο Ιησούς ήταν ο μεγαλύτερος διδάσκαλος που έζησε ποτέ. Συχνά χρησιμοποιούσε παραβολές ή ιστορίες, για να διδάσκει σημαντικά μαθήματα, από τα οποία μπορούμε να μάθουμε ακόμη και σήμερα.

Οι διδασκαλίες του Ιησού

Οι εργάτες για τον αμπελώνα

Ο Ιησούς δίδαξε ότι όλοι οι πιστοί θα λάβουν ίση ανταμοιβή στους ουρανούς, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ήταν κάθε άνθρωπος πιστός (βλέπε Κατά Ματθαίον 20:1-16).

Ο πονηρός δούλος

Ο Ιησούς μάς δίδαξε ένα σημαντικό μάθημα για τη συγχώρεση ρωτώντας: «Δεν έπρεπε κι εσύ να ελεήσεις τον σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σε ελέησα;» (Κατά Ματθαίον 18:33)

Ο καλός Σαμαρείτης

Ο Ιησούς είπε ότι θα πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον μας. Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη μας διδάσκει ότι οι πλησίον μας μπορεί να είναι οποιοιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων ξένων ή εχθρών (βλέπε Κατά Λουκάν 10:25-37).

Ο άσωτος υιός

Κάθε άνθρωπος που στρέφεται στον Χριστό θα λάβει την στοργική αποδοχή Του, ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει (βλέπε Κατά Λουκάν 15:11-32)

Το χαμένο πρόβατο

Όταν έχουμε χαθεί ή είμαστε μόνοι και στραφούμε στον Ιησού, όχι μόνον θα μας καλωσορίσει αλλά θα χαρεί για μας ως ποιμένας λέγοντας: «Χαρείτε μαζί μου, επειδή βρήκα το πρόβατό μου που χάθηκε» (Κατά Λουκάν 15:1-6).

Ο Ιησούς κάνει θαύματα συνεχώς, ακόμη και σήμερα. Τα θαύματα παρακάτω έγιναν κατά τη διάρκεια της ζωής Του στη γη και είναι συγκλονιστικές αφηγήσεις, που μπορούν να μας βοηθήσουν να πλησιάσουμε πιο κοντά Του.

Τα θαύματα του Ιησού

Έδωσε στους τυφλούς την όρασή τους

«Tότε, άγγιξε τα μάτια τους, λέγοντας: Σύμφωνα με την πίστη σας ας γίνει σε σας. Kαι ανοίχτηκαν τα μάτια τους. Kαι ο Iησούς τούς πρόσταξε έντονα, λέγοντας: Προσέχετε, ας μη το ξέρει αυτό κανένας» (Κατά Ματθαίον 9:27-31)

Καθάρισε τους λεπρούς

«Και αυτοί ύψωσαν τη φωνή, λέγοντας: Iησού, επιστάτη, ελέησέ μας. Kαι όταν τούς είδε είπε: Πηγαίνετε και δείξτε τον εαυτό σας στους ιερείς. Kαι ενώ πορεύονταν, καθαρίστηκαν». (Κατά Λουκάν 17:12-19)

Θεράπευσε τους αρρώστους και τους ταλαιπωρημένους

«O Iησούς, βλέποντάς την, φώναξε, και της είπε: Γυναίκα, είσαι ελευθερωμένη από την ασθένειά σου. Kαι έβαλε επάνω της τα χέρια· και αμέσως ανορθώθηκε, και δόξαζε τον Θεό». (Κατά Λουκάν 13:11-17)

Ανέστησε νεκρούς

«Νάσου! φερόταν έξω ένας νεκρός, ένας μονογενής γιος τής μητέρας του, και αυτή ήταν χήρα… Kαι όταν την είδε ο Kύριος, τη σπλαχνίστηκε, και της είπε: Mη κλαις. Και είπε: Nεανίσκε, σε σένα λέω, σήκω επάνω. Kαι ο νεκρός ανακάθισε» (Κατά Λουκάν 7:12-15)

Έκανε το νερό κρασί

«O Iησούς λέει σ’ αυτούς: Γεμίστε τις υδρίες με νερό. …Kαι τους λέει: Αντλήστε τώρα και φέρτε στον αρχιτρίκλινο. Kαι έφεραν. Kαι καθώς ο αρχιτρίκλινος γεύτηκε το νερό, που είχε μεταβληθεί σε κρασί, και δεν ήξερε από πού είναι» (Κατά Ιωάννην 2:3-11)

Περπάτησε επάνω στο νερό

«Kαι κατά την τέταρτη φυλακή τής νύχτας, ο Iησούς πήγε προς αυτούς, περπατώντας επάνω στη θάλασσα» (Κατά Ματθαίον 14:25)

Τάισε χιλιάδες με λίγο φαγητό

«Kαι παίρνοντας τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια, σηκώνοντας τα μάτια του στον ουρανό, ευλόγησε και έκοψε τα ψωμιά σε κομμάτια, και έδινε στους μαθητές του, για να βάλουν μπροστά τους· και μοίρασαν σε όλους τα δύο ψάρια. Kαι έφαγαν όλοι και χόρτασαν» (Κατά Μάρκον 6:39-42)