Οι Μακαρισμοί

Ο Ιησούς, ο Μέγας Διδάσκαλός μας, κάποτε έκανε ένα κήρυγμα στο Όρος των Ελαιών, που είναι ευρέως γνωστό ως η επί του Όρους Ομιλία. Εκεί αποκάλυψε έναν ανώτερο νόμο αγάπης και δίδαξε τους μακαρισμούς: πνευματικά χαρακτηριστικά τα οποία φιλοδοξούμε ακόμα και σήμερα.

Κατά Ματθαίον 5:3-12

3 Mακάριοι οι φτωχοί στο πνεύμα·  επειδή, δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

4 Mακάριοι αυτοί που πενθούν·  επειδή, αυτοί θα παρηγορηθούν.

5 Mακάριοι οι πράοι·  επειδή, αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.

6 Mακάριοι αυτοί που πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη·  επειδή, αυτοί θα χορτάσουν.

7 Mακάριοι αυτοί που ελεούν·  επειδή, αυτοί θα ελεηθούν.

8 Mακάριοι οι καθαροί στην καρδιά·  επειδή, αυτοί θα δουν τον Θεό.

9 Mακάριοι οι ειρηνοποιοί·  επειδή, αυτοί θα ονομαστούν γιοι τού Θεού.

10 Mακάριοι αυτοί που έχουν διωχθεί εξαιτίας τής δικαιοσύνης·  επειδή, δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

11 Mακάριοι είστε, όταν σας ονειδίσουν, και σας θέσουν υπό διωγμό, και πουν εναντίον σας κάθε κακό λόγο, λέγοντας ψέματα, εξαιτίας μου.

12 Να χαίρεστε και να αγάλλεστε, επειδή ο μισθός σας είναι πολύς στους ουρανούς·  έτσι, εξάλλου, έθεσαν υπό διωγμό τούς προφήτες πριν από σας.

Οι μακαρισμοί από την επί του Όρους Ομιλία

Οι μακαρισμοί μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τις ευλογίες που έχει φυλάξει για εμάς ο Θεός και τι σημαίνει να ακολουθείς τον Ιησού.

Κατανοώντας τους μακαρισμούς

«Μακάριοι οι φτωχοί στο πνεύμα· επειδή, δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών»

Να είσαι φτωχός στο πνεύμα σημαίνει να είσαι ταπεινός και επιδεκτικός διδασκαλίας. Ο Ιησούς θέλει πάντα να αναγνωρίζουμε ταπεινά την ανάγκη μας για Αυτόν.

Κατά Ματθαίον 5:3

«Μακάριοι οι πράοι· επειδή, αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη»

Όταν είστε πράοι σημαίνει ότι είστε καλοί, ευγενικοί, υπομονετικοί και ανεκτικοί – όχι υπερήφανοι, αλαζόνες ή ματαιόδοξοι. Ο Σωτήρας έδειξε την πραότητά Του όταν πρόθυμα υποτάχθηκε στο θέλημα του Θεού. Ακόμα και τη στιγμή του υπέρτατου πόνου, είπε στον Θεό: «Όμως, όχι το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου ας γίνει» (Κατά Λουκάν 22:42).

Κατά Ματθαίον 5:5

«Mακάριοι αυτοί που ελεούν· επειδή, αυτοί θα ελεηθούν»

Ο Ιησούς Χριστός ήταν ένα τέλειο παράδειγμα πώς να δείχνουμε συγχώρηση και έλεος. Ακόμα κι όταν υπέφερε στον σταυρό, Αυτός είπε: «Πατέρα, συγχώρεσέ τους· επειδή, δεν ξέρουν τι κάνουν» (Κατά Λουκάν 23:34). Εφόσον όλοι χρειαζόμαστε έλεος, όλοι πρέπει να δείχνουμε έλεος.

Κατά Ματθαίον 5:7

«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί· επειδή, αυτοί θα ονομαστούν γιοι τού Θεού»

Άλλο όνομα για τον Ιησού είναι «Άρχοντας Ειρήνης». Ο Ιησούς μας ενθαρρύνει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του αγαπώντας τους πάντες, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί ειρηνικά.

Κατά Ματθαίον 5:9

«Mακάριοι αυτοί που πενθούν· επειδή, αυτοί θα παρηγορηθούν»

Θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και προβλήματα που θα μας δοκιμάσουν. Καθώς θρηνούμε τις απώλειες και τις δοκιμασίες μας, έχουμε λάβει την υπόσχεση ότι θα είμαστε ευλογημένοι όσο υπομένουμε. Ο Θεός θα στείλει το Άγιο Πνεύμα Του για να μας παρηγορήσει σε καιρό ανάγκης.

Κατά Ματθαίον 5:4

«Mακάριοι αυτοί που πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη»

Μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό καθώς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις διδασκαλίες Του και να μάθουμε περισσότερα για Αυτόν. Όσο περισσότερη γνώση αναζητούμε, τόσο περισσότερο Αυτός θα μας ευλογεί.

Κατά Ματθαίον 5:6

«Mακάριοι οι καθαροί στην καρδιά· επειδή, αυτοί θα δουν τον Θεό»

Ο Θεός θα μας αποκαλυφθεί εάν είμαστε καθαροί στην καρδιά. Αν αγωνιζόμαστε ενθέρμως να γίνουμε σαν τον Θεό, τα κίνητρα και οι πράξεις μας θα είναι αξιέπαινα και η καρδιά μας θα είναι καθαρή.

Κατά Ματθαίον 5:8

«Mακάριοι αυτοί που έχουν διωχθεί εξαιτίας τής δικαιοσύνης»

Μπορεί να επικριθούμε για τον τρόπο που ζούμε, για αυτά που πιστεύουμε και για τα πράγματα που κάνουμε. Με υπερηφάνεια υπερασπιστείτε τις αρχές του Θεού και θα σας ευλογήσει.

Κατά Ματθαίον 5:10

Εξερευνήστε περισσότερα θέματα

20 εδάφια της Βίβλου που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε την αγάπη του Θεού

Η αγάπη είναι παντού μέσα στη Βίβλο. Αλλά αυτά τα 20 εδάφια της Βίβλου για την αγάπη είναι κάτι περισσότερο από απλώς εμπνευσμένα παραθέματα – είναι οδηγίες για να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να ακολουθήσετε τον Ιησού Χριστό. Ο Θεός έχει δώσει σε όλους μας την εντολή να έχουμε αγάπη, την αγνή αγάπη του Χριστού, προς όλους.

Ακολουθώντας τον Ιησού Χριστό

Ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού και ο στοργικός Σωτήρας μας. Έζησε για να μας διδάξει, υπέφερε και πέθανε για να μας σώσει από την αμαρτία και τον θάνατο. Χάρη σε Αυτόν μπορούμε να συγχωρηθούμε, μπορούμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και να ζήσουμε ξανά με τον Θεό κάποια μέρα.

Συμβουλές Μελέτης της Βίβλου

Ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διδασκαλίες που βρίσκονται στη Βίβλο.