Εκκλησία Lingo 101

Μπορεί να έχετε ακούσει λίγες λέξεις ή ακρωνύμια που δεν καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει διότι με τα χρόνια, πολλοί από τους κοινούς όρους έχουν γίνει δεύτερη φύση για εμάς – αλλά μπορεί να είναι ξένοι για εσάς. Συγκεντρώσαμε παρακάτω κάποιους από αυτούς τους όρους και τους ορισμούς τους. Πόσους έχετε ακούσει;

μορμόνος

Το όνομα «Εκκλησία των μορμόνων» είναι ένα παρωνύμιο που έδωσαν άλλοι στα μέλη της Εκκλησίας, επειδή χρησιμοποιούμε το Βιβλίο του Μόρμον. Το επίσημο όνομα της Εκκλησίας είναι η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Χρησιμοποιούμε το πλήρες όνομα της Εκκλησίας, όποτε είναι δυνατόν, για να υπενθυμίσουμε ότι ο Χριστός είναι το κέντρο της.

Α.Τ.Η.

Μπορεί να το μαντέψατε αυτό. Το Α.Τ.Η. είναι σύντμηση του «Άγιοι των Τελευταίων Ημερών», όπως αναφέρονται τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Η «Εκκλησία Α.Τ.Η.» είναι ένα άλλο παρωνύμιο που αποφεύγουμε.

Τομέας

Ένας τομέας είναι ένα τοπικό εκκλησίασμα. Πρόκειται για μία ομάδα μελών της Εκκλησίας που ζουν εντός μίας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Ένας τομέας αποτελείται γενικά από μερικές εκατοντάδες μέλη και σε αυτόν προεδρεύει ένας εθελοντής εκκλησιαστικός ηγέτης που ονομάζεται Επίσκοπος. Έχουμε επίσης κλάδους. Οι κλάδοι είναι πολύ μικρότερα εκκλησιάσματα, σε περιοχές με λιγότερα μέλη της Εκκλησίας.

Πάσσαλος

Ένας πάσσαλος είναι επίσης μία γεωγραφική μονάδα της Εκκλησίας, αποτελούμενη από αρκετούς τομείς και κλάδους, αντίστοιχος μίας καθολικής επισκοπής. Συγκεντρώσεις ή συνελεύσεις γίνονται στο οίκημα «πασσάλου» ή σε ένα μεγάλο οίκημα συγκεντρώσεων.

Κυριακή νηστείας

Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, τα μέλη της Εκκλησίας νηστεύουν ή εθελοντικά δεν λαμβάνουν φαγητό και νερό για δύο γεύματα, για να πλησιάσουν τον Θεό. Η Εκκλησία παροτρύνει τα μέλη να δώσουν τα χρήματα που θα είχαν δαπανήσει για φαγητό ως προσφορά, για να βοηθήσουν τους φτωχούς.

Προκαταρκτική

Αυτό είναι το όνομα της ομάδας της Εκκλησίας μας για παιδιά ηλικίας 3-11 ετών. Τα παιδιά της Προκαταρκτικής τραγουδούν κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μεταλήψεως, και συμμετέχουν σε άλλες ομαδικές δραστηριότητες.

Ηλιαχτίδα

Αν κάποιος αποκαλέσει μία τρίχρονη Ηλιαχτίδα, δεν είναι απαραιτήτως επειδή είναι μία μικρή ακτίνα φωτός (αν και κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι είναι). Αλλά γιατί αυτό είναι το όνομα της παιδικής τάξης για αυτά τα μικρά. Ο όρος προέρχεται από το τραγούδι «Ο Ιησούς θέλει να είμαι σαν ηλιαχτίδα».

Δ.Τ.Σ.

Το Δ.Τ.Σ. σημαίνει «Διάλεξε Το Σωστό». Είναι το σύνθημα που μαθαίνουν τα μικρά παιδιά της Προκαταρκτικής και παίρνουν ένα δαχτυλίδι Δ.Τ.Σ. ως υπενθύμιση για να κάνουν αυτό που είναι σωστό. Είναι επίσης το όνομα πολλών τάξεων που παρακολουθούν τα παιδιά της Προκαταρκτικής (Δ.Τ.Σ. 4-Δ.Τ.Σ. 8, για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως οκτώ ετών). Έφηβοι και ενήλικοι μερικές φορές συνεχίζουν να φορούν δακτυλίδια Δ.Τ.Σ. ή περιδέραια με αυτά τα τρία σημαντικά γράμματα.

Εστιακή συγκέντρωση

Εστιακή συγκέντρωση είναι το όνομα μίας ιδιαίτερης συνάντησης το βράδυ της Κυριακής, που συνήθως περιλαμβάνει έναν προσκεκλημένο ομιλητή και κάποια αναψυκτικά.

Ο.Β.

Ο.Β. σημαίνει «οικογενειακή βραδιά», ένα βράδυ μία φορά την εβδομάδα, όπου οι οικογένειες παροτρύνονται να συγκεντρώνονται στο σπίτι (συνήθως το απόγευμα της Δευτέρας) για να περάσουν χρόνο μαζί, να μάθουν για τον Ιησού και να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ελάτε και γίνετε μέλος της οικογένειας της εκκλησίας μας
Βρείτε μία Εκκλησία κοντά σας